A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Школа супергероїв 2023: масштабування попри війну та 10161 щаслива дитина

Опубліковано 22 грудня 2023 року о 17:50


Від волонтерської ініціативи до 11 державних освітніх осередків по всій Україні. Про навчання пацієнтів лікарень та здобутки в цифрах та фактах від Школи супергероїв

Історія Школи розпочалася в 2016 році. Забезпечити навчання дітей, які тривалий час перебувають у лікарні, — такою була волонтерська ініціатива засновниці Євгенії Смірнової. За підтримки волонтерів тоді відкрили перший клас у відділенні Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію / СНІД. Проєкт, що реалізовувався в межах ГО «Маленьке серце з мистецтвом», підтримав телеканал «1+1», кураторкою Школи супергероїв стала ведуча Наталія Мосейчук. За потужної підтримки партнерів і волонтерів, клас за класом школи відкривалися в Житомирі, Харкові, Хмельницькому, Дніпрі. Усе більше дітей мали змогу навчатися, розвиватися і проживати дитинство навіть у лікарняних стінах.

2022 рік для Школи супергероїв був важливим багаторічну роботу визнала та підтримала держава, надавши Школі супергероїв статус Державної установи та взявши на себе стабільне фінансування оплати праці вчителів.

Працювати в новому статусі Школа розпочала в умовах повномасштабної війни та нових освітніх викликів. Результати роботи 2023 року свідчать, що установа успішно розвивається, дотримуючись таких головних цінностей, як орієнтованість на дитину та відкритість.

У межах Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року серед пріоритетів у Плані заходів на 2023-2024 роки є масштабування Школи супергероїв, а навчально-методичним центром затверджено методичні рекомендації для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Зараз в Україні діють 11 освітніх центрів Школи: у Києві та області, Миколаєві, Харкові, Дніпрі, Житомирі, Львові та Хмельницькому. У 2023 році загальна кількість учнів становить 10161, проведено 79304 занять. З них 30 тисяч занять вдалося забезпечити наживо в областях, близьких до лінії фронту, — Дніпропетровській, Харківській, Миколаївській.

Відкриваємо нові осередки для учнів та дошкільнят

Попри війну мережа шкіл не тільки стабільно працює, а й розширюється. Уже отримано 10 запитів від обласних військових адміністрацій на відкриття нових осередків. Протягом 2024 року заплановано створення шести нових Шкіл супергероїв. Держава забезпечує оплату праці вчителів, а партнери, донори, соціально-відповідальний бізнес допомагають із ремонтом та облаштуванням приміщень у лікарнях відповідно до принципів інклюзивності та безбар’єрності, ідеології та цінностей Школи супергероїв. Усі класи мають унікальний дизайн та впізнаваний фірмовий стиль, сучасний ремонт і облаштовані всім необхідним для комфортного навчання, це планшети та інтерактивні дошки, парти, шкільне приладдя й дидактичні матеріали, підручники й художня література, кондиціонери й кулери для води.

Уряд також підтримав ініціативу щодо дошкільної освіти і врегулював можливість працювати з дошкільнятами — тепер кожен освітній центр Школи супергероїв має своїх фантастичних вихователів та їхніх асистентів. Так, сьогодні вже працює 11 вихователів та 8 асистентів. Протягом 2023 в освітніх осередках по всій Україні розвиткові заняття відвідали понад дві з половиною тисячі дошкільнят.

Психологічна реабілітація як частина освітнього процесу

Психологічна підтримка стала невіддільною складовою освітнього процесу під час війни. Тому під час повномасштабного вторгнення у Школі супергероїв потужно почала проводитися робота саме із психологічним станом всіх учасників освітнього процесу. Нині освітній процес у Школі супергероїв супроводжують 10 психологів. Роботу ведуть за декількома напрямками. Для вчителів — це розвиток знань із надання кризової психологічної допомоги та вміння розпізнавати ознаки тривожних розладів у дітей, а також психоемоційна підтримка. Для учнів — спеціальні інтерактивні заняття з корекції емоційного стану. Також діє загальна програма з підтримки для вчителів і батьків учнів із подолання стресових станів.

Технологічність, креативність, безбар’єрність — важлива складова Школи супергероїв

Забезпечувати високі стандарти зручності та робити навчання в Школі супергероїв захопливим вдається завдяки підтримці донорів та партнерів. Нашими союзниками є міжнародна аудиторська компанія «Dentons», Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, Save the Children, Cooper&Hunter, Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні, ASBIS Ukraine.

Понад 3 тисячі підручників, а також планшети на ноутбуки, які є в усіх освітніх осередках, роблять класи Школи супергероїв сучасними та зручними. Усі приміщення є безбар’єрними і доступними для людей на кріслах колісних. Дверні отвори відповідають нормам з інклюзивності будівель та закладів освіти. Інтерактивні дошки та айпади обладнані спеціальними програмами, які дають можливості використовувати матеріали в збільшеному форматі або для дітей з урахуванням порушень слуху. Для учнів, які перебувають на лікуванні понад рік, можливо розробити індивідуальний план навчання, оскільки школа має три форми навчання — групові заняття в класі, індивідуальні уроки біля ліжка та дистанційна форма для дітей, які лежать в ізольованих боксах.

Відомі люди та міжнародні гості часто проводять час за уроками разом з учнями Школи супергероїв. Перша леді Олена Зеленська, Президент Республіки Кореї Юн Сок, також Андрій Шевченко, Оля Полякова, Monatik, Єгор Гордєєв, Макс Барських, Тіна Кароль, Тимур Мірошниченко, Нікіта Добринін — і це тільки маленька частина відомих друзів маленьких супергероїв.

ДУ «Школа супергероїв» реалізується у межах флагманського проєкту «Освіта для всіх» створеним Міністерством освіти і науки на виконання Стратегії створення безбарʼєрного простору в Україні, яка ініційована першою леді Оленою Зеленською. Нагадуємо, що у квітні цього року був затверджений План заходів з реалізації Cтратегії на 2023-2024 роки — документ, що містить детальні кроки для усунення бар’єрів у різних сферах життя українців і пріоритетні проєкти міністерств. У межах цієї стратегії Міністерство освіти і науки України запровадило проєкт «Освіта для всіх: українська освіта без бар’єрів».