A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Роз’яснення МОН щодо скасування відстрочення для студентів після 30 років

Опубліковано 05 вересня 2023 року о 21:00


Освіта — це фундамент національних цінностей, оскільки саме вона передає історію, мову, культуру та моральні цінності нації майбутнім поколінням. Вона допомагає зміцнювати ідентичність нації та сприяє формуванню відповідальних та свідомих громадян, які розуміють та цінують свою спадщину.

Хочемо, щоб вступ до ЗВО був свідомим вибором, а не формальністю для отримання довідок і дозволів. Прагнемо, щоб студенти вступали до ЗВО за власним бажанням, а не через вимушені обставини. На жаль, цифри вказують на те, що такі ризики є. У 2022 році категорія студентів-чоловіків віком старше за 25 років збільшилася на 55 тисяч у порівнянні з даними за 2021 рік, зокрема на 33 тисячі на магістерському рівні. Бачимо, що деякі люди використовують вищу освіту, щоб обійти мобілізацію.

Під час повномасштабної війни це ставить під загрозу наше майбутнє. Сьогодні ми всі маємо працювати спільно — заради перемоги.

Зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт передбачає внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо скасування відстрочення для деяких студентів. Йдеться про те, що відстрочення не буде розповсюджено на чоловіків після 30 років, які вступають до закладу освіти й здобувають непослідовну вищу освіту.

Водночас відстрочення зберігатимуть для:

  • тих, хто ще не досяг 30 років і здобуває послідовну освіту; 
  • педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки).

МОН підтримує цю ініціативу. 

Вища освіта має стати місцем, де процвітає чесність і гідність кожного українця. Працюємо над цим!