A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Розпочав роботу сайт національного пункту Євратом в Україні у межах програми ЄС Горизонт 2020

Опубліковано 12 жовтня 2018 року о 17:44

Сьогодні, 12 жовтня 2018 року, запрацювала офіційна веб-сторінка національного контактного пункту (НКП) Рамкової програми ЄС Горизонт 2020 «Євратом» в Україні.

Розміщені на сайті матеріали містять актуальну інформацію щодо поточної діяльності пункту. Вони також допомагають українським науковцям у проведенні галузевих досліджень.

Інформація доступна як українською, так і англійською. 

Надалі сторінка доповнюватиметься, зокрема, з урахуванням побажань користувачів.

Фінансування діяльності пункту в обсязі 150тис євро здійснене в межах Навчальної та інформаційної програми щодо приєднання України до Євратому як асоційованого члена 2016 р., передбаченого Робочою програмою Європейської Комісії «Євратом» на 2018 рік.

Довідково:

Дослідницька та навчальна програма «Євратом» компліментарна до програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020», яка об’єднує всі програми ЄС з фінансування науки.

Угода між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018) підписана 27 червня 2016 року в м. Брюссель, ратифікована Верховною Радою України прийняттям відповідного закону від 22 вересня 2016 року. Вербальною нотою від 28 жовтня 2016 р. українська сторона повідомила Європейську Комісію про завершення внутрішньодержавних процедур щодо її ратифікації, у такий спосіб Угода набула чинності.

Угода стосується всього спектру діяльності за Програмою включно з грантовою підтримкою досліджень у сферах поділу ядра та термоядерного синтезу, а також функціонування Об’єднаного дослідницького центру ЄС в галузі ядерних досліджень.

Набуття Україною статусу асоційованого члена програми «Євратом» окрім того, що відкрило шляхи для участі українських науково-дослідних установ та організацій, університетів, вітчизняних вчених у перспективних проектах сфери ядерної енергетики, також сприяє імплементації державою стандартів ядерної безпеки Європейського Союзу. Україна набула членства в Євратомі на правах та з вигодами, аналогічними до тих, що є у розпорядженні національних лабораторій країн-членів ЄС.

4 липня 2018 р. відбулося перше засідання Спільного Комітету Україна-Євратом з досліджень та інновацій, створеного відповідно до Угоди. На засіданні було розглянуто та надано оцінку результатам долучення України до програми. Сторони погодили подальший розвиток співпраці, як цього вимагає Угода, та висловили задоволення темпами імплементації асоційованої участі. Проведення другого засідання заплановане навесні 2020 року.