A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи» — відбулася партнерська зустріч

Опубліковано 14 серпня 2023 року о 15:50


10 серпня 2023 року до Київщини завітали представники семи військових адміністрацій з усієї країни. Разом з очільниками місцевих громад, керівниками закладів шкільної та дошкільної освіти вони відвідали школи і дитячі садочки, обговорили напрацювання щодо зміни системи дитячого харчування, а також відвідали будівництво фабрики-кухні в Бучі.

До участі в обговоренні долучився заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, голова Київської ОВА Руслан Кравченко. Також були присутні представники профільних міністерств та структур, зокрема Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Держпродспоживслужби України. Від Міністерства освіти і науки України на зустрічі був присутній заступник міністра Андрій Сташків.

Київщина стала одним з перших регіонів, у якому почав змінюватися підхід до харчування дітей у навчальних та дошкільних закладах. Тож керівники освітніх закладів уже мають досвід, яким можуть ділитися з іншими. Обмін практикою і пошук варіантів її адаптації для різних регіонів значно пришвидшить процес упровадження реформи на місцях. Також цьому сприяють навчальні практики і курси, організовані в межах ініційованої першою леді Оленою Зеленською реформи шкільного харчування.

«Ми вже маємо чимало позитивних результатів. Ми оновили обладнання у 135 школах області. В області створили 3 кулінарні хаби та підготували 32 тренерів — агентів змін, які сьогодні займаються навчанням кухарів. Таке навчання вже пройшли понад 700 осіб», — сказав під час зустрічі начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

На зустрічі учасники також говорили про те, на що варто орієнтуватися громадам у процесі зміни системи харчування дітей. Орест Степаняк, керівник Національної асоціації громадського харчування та офісу реформи шкільного харчування, розповів про стратегію і основні напрями роботи, як-от: посилення спроможності громад, модернізація матеріально-технічної бази, розвиток кадрового потенціалу. Реальні результати можна отримати тільки тоді, коли в змінах будуть зацікавлені всі — від батьків і дітей до керівників громад.

«Наше завдання — не модернізувати кухні, замінити обладнання і прибрати або додати щось до меню. Ми з вами маємо амбітніші плани. Ми прагнемо зробити так, щоб якомога більша кількість дітей мала доступ до здорової їжі. Але найголовніше, щоб наші діти свідомо обирали не фастфуд і снеки, а овочі, фрукти й ту їжу, яка допоможе їм вирости здоровими. І робили це як в школі, так і дома. Вірю, що разом ми зможемо це зробити», — заявив Орест Степаняк.

Надалі мають розробити регіональні стратегії змін та реалізувати їх на місцях. Представники МОН, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Держпродспоживслужби України запевняють, що готові максимально підтримувати і сприяти громадам утілювати зміни в життя, щоб разом отримати очікуваний і бажаний результат — здорову країну.

Довідково

Реформа шкільного харчування – це комплекс заходів, спрямованих на удосконалення та модернізацію системи харчування в українських навчальних закладах. Головна мета реформи – не лише забезпечити якомога більше дітей здоровим та якісним харчуванням через переформатування чинної системи, але й сформувати здорові харчові звички як у дітей, так і у дорослих, популяризувати ідею здорового харчування серед українців. Як наслідок, ці зміни покликані поліпшити здоров'я населення і підвищити якість життя в Україні.

Реформу розпочато у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської та за підтримки профільних міністерств, державних установ, міжнародних партнерів, українських фахівців та громадських активістів.