A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Понад 600 страв: команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка презентувала кулінарний збірник для шкільних їдалень

Опубліковано 18 квітня 2024 року о 18:50


На підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативою першої леді Олени Зеленської, команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти. Збірник містить рецепти понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.

Презентація збірника відбулася в Києві в середній загальноосвітній школі №281 за участю першої леді України Олени Зеленської, міністра освіти і науки Оксена Лісового, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна, голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, голови Національної асоціації громадського харчування та керівника проєктного офісу реформи шкільного харчування Ореста Степаняка, шеф-кухаря Євгена Клопотенка та керівника офісу впровадження українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров'я» в Україні Галини Майструк.

Чому це важливо?

Перший збірник страв для шкільних їдалень, що був затверджений у 2022 році, став одним із перших кроків до реформи шкільного харчування. Нині команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.

«Нашою метою було створити максимально повний збірник рецептур, щоб урізноманітнити вибір страв у шкільних їдальнях та показати, що харчуватися здорово — це смачно, — говорить автор збірника, шеф-кухар Євген Клопотенко. — Я впевнений, що сьогодні кожен зможе обрати для себе страви до душі з-понад 600 варіантів».

Усі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоров'я імені О.М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти (МОН) для використання в освітньому процесі.

«Коли кажуть «рецепт від Клопотенка», уся країна знає, про що йдеться. Вдячна йому за те, що свого часу він, відомий кухар, долучився до реформи шкільного харчування. Євген підсилив реформу й навіть став її міфом. Наприклад, досі існує міф, що всі його рецепти обов’язкові до виконання. Насправді ця чудова, зрозуміла й детальна книжка — це допомога, натхнення для тих, хто готує шкільні обіди, щодня годує дітей. Вона — дуже крута база й підказка, але ніхто нікого не примушує готувати виключно за нею», — зауважила Олена Зеленська.

Що змінилося? 

Оновлений збірник містить 14 розділів і 621 рецептуру. Тут і традиційні української страви, і популярні страви світової кухні, зокрема зі шкільного меню європейських країн.

Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подання та оформлення.

«Окремий фокус уваги в межах реформи — це підготовка кухарів. Нещодавно саме затвердили професійний стандарт «Кухар закладу освіти», — говорить міністр освіти і науки України Оксен Лісовий— Крім того, за підтримки партнерів створили кулінарні хаби для підготовки та підвищення кваліфікації кухарів. Минулого року в дев’яти областях України розпочали роботу 11 таких хабів, ще пʼять — відкрили вже цьогоріч. І стільки ж запрацюють до кінця весни».

Також у збірнику враховані актуальні потреби дітей у харчуванні — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технічній картці зазначено наявні алергени.

«Тепер, навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі», — наголосив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Розроблення та видання збірника стали можливими завдяки підтримці українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я», який впроваджує консорціум організацій — GFA Consulting Group, Університетські клініки Женеви / Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG), Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім'ї» та компанія One Health за фінансової підтримки Швейцарії.

«Швейцарія активно підтримує розвиток здорового середовища у школах України протягом багатьох років. Розпочавшись як невелика ініціатива, сьогодні це вже окремий масштабний проєкт під патронатом першої леді Олени Зеленської, який є одним із пріоритетів міністерства охорони здоров’я та міністерства освіти та науки України, — відзначає посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікс Бауманн— Це чудовий приклад того, як усі об'єднуються навколо ідеї пріоритету здоров’я дітей як однієї з найважливіших інвестицій у здоров'я майбутнього покоління українців, які житимуть в Україні і розвиватимуть цю прекрасну країну».

Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту будуть безкоштовно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food за покликанням.