A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Покоління переможців: українські учні здобули 38 медалей на Всесвітній Гімназіаді U15

Опубліковано 30 серпня 2023 року о 10:25


На другій Всесвітній Гімназіаді U15, що відбулася 19-27 серпня 2023 року в бразильському Ріо-де-Жанейро, учнівська збірна України посіла 5 загальнокомандне місце та виборола 38 медалей — 16 золотих, 13 срібних і 9 бронзових.

«Відмінний результат, зважаючи, що виступали українці лише у трьох видах спорту — бокс, де було найбільш потужне представництво, карате (3 спортсмена) і тхеквондо (1 спортсмен). Вище за нас лище команди Бразилії, Китаю, Китайського Тайбею та Англії», — зазначає голова Комітету з фізичного виховання і спорту МОН України Вадим Стеценко.

Президент Української федерації учнівського спорту Роман Греба розповідає, що для багатьох юних спортсменів та спортсменок цей досвід великих змагань був першим: «Вони сильні, волелюбні, мають величезну жагу до перемог і мету прославляти Україну. Змагання в учнівському спорті — це не тільки про спорт. Це про спілкування зі своїми однолітками з усього світу. Це про те, що наші діти можуть дізнаватися культурні особливості різних країн, бути дипломатами, проявити себе і врешті-решт - стати справжніми лідерами як у спорті, так в житті».

Під час змагань учнівські збірні мали можливість представити свою країну. Кожен такий успіх українців на спортивній арені стає додатковою нагодою дітям розповісти про традиції, культуру, історію та сьогодення своєї країни, залучити увагу до війни та спільної боротьби, а також відкрити двері для культурного обміну та співпраці. Таким чином, участь у міжнародних спортивних подіях має вагому роль у підтримці національної ідентичності та позитивному впливі на міжнародну спільноту.

Довідково

Загалом участь у Всесвітній Гімназіаді U15, яку також називають Всесвітніми учнівськими спортивними іграми (ISF U15 World School Sport Games), взяли школярі віком 13-15 років із майже 50 країн. Цього року було представлено 18 видів спорту, з яких Україна здобула у боксі 15 золотих, 12 срібних та 5 бронзових медалей; у карате — 1 золото, 1 срібло, 3 бронзові нагороди; у тхеквондо — 1 бронзову медаль.