A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Підприємницький університет» – новий рік розвитку інновацій та стартап-проєктів у закладах вищої освіти

Опубліковано 13 вересня 2021 року о 19:48


Сьогодні, 13 вересня 2021 року, відбувся запуск нової хвилі стартап-руху в закладах вищої освіти «Підприємницький університет». Цього навчального року в її межах у 85 ЗВО викладатимуть дисципліну «Інноваційне підприємництво та управління стартап-проєктами».

Основна мета проєкту – розвиток підприємницької культури в українських закладах вищої освіти та демонстрація власної справи як альтернативи найманій роботі. Зокрема, стартап-хвиля розвиватиме підприємницьку освіту одразу на кількох рівнях: поширення тренду на створення стартапів серед студентів, підвищення кваліфікації викладачів та активне залучення адміністрації університетів до творення системних змін.

Віцепрем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров висловив свою підтримку ініціативі: «Мінцифра робить все для того, щоб Україна стала країною підприємців. Ми системно підходимо до розвитку бізнесу в Україні, впроваджуємо електронні послуги для бізнесу, створили окремий проєкт із розвитку підприємництва Дія.Бізнес. Разом із YEP та іншими партнерами в проєкті "Підприємницький університет" будуємо потужну культуру підприємництва і стартап-інфраструктуру ще на стадії навчання у ЗВО». Він підкреслив, що розвинений малий та середній бізнес є запорукою стабільності економіки та розвитку країни, а підтримка університетського підприємництва – шанс для молоді спробувати себе у створенні власної справи та здобути досвід для запуску наймасштабніших проєктів у майбутньому.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко наголосив на ролі МОН щодо розвитку підприємництва та управління стартап-проєктами: «МОН як центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки має формувати сприятливе середовище для розвитку інноваційних проєктів. Для цього Міністерство розробило низку законопроєктів, які допоможуть науковцям та студентам не лише створювати новітній інноваційний продукт, а також його комерціалізувати. Зокрема, 7 вересня схвалено Верховною Радою закон про внесення змін до деяких законів щодо активізації діяльності наукових парків, який сприятиме ефективній комерціалізації інтелектуальної власності. Також команда МОН підготувала зміни до законів України, які стимулюють діяльність у сфері трансферу й технологій, зміни до Бюджетного кодексу України, які дозволять ефективно розподіляти отримані кошти від реалізації інноваційного продукту. Молоді люди мають розуміти та знати, що їхні креативні ідеї можуть приносити дохід».

Підтвердженням тез обох спікерів стало спілкування з випускниками ініціативи – викладацьким стартапом Warm Wall та студентським Memoria. Їхні засновники – Володимир Стаценко та Заріна Назрієва – стали переможцями першого Національного конкурсу університетських стартапів та виграли навчальну поїздку на інноваційну конференцію Startup Day в Естонії.

«USAID дуже раді підтримати підприємництво в Україні через ініціативу "Підприємницький університет". Розвиток підприємництва є однією з основ економічного зростання. Пригадайте хоча б, як розвивалися Google, Microsoft, Apple, які започатковувалися в гаражах, кав’ярнях, в гуртожитках університетів. За підтримки американської екосистеми вони розрослися до того рівня, який ми бачимо зараз. Є багато компаній в Україні, які також виростали, якщо не з гаражів, то з обговорень у кухні та малих магазинчиках, на подвір’ї будинків, і ставали успішними. І йдеться не лише про ІТ-компанії, тому що підприємництво є важливим у всіх секторах економіки. Така ініціатива як "Підприємницький університет" дає можливість посилювати креативність студентів та створює додаткові можливості бути проактивними й інноваційними»,  – зазначила виконувачка обов’язків директора Місії USAID в Україні та Білорусі Сюзан Кутор.

Наприкінці заходу спікери запустили ініціативу у 28 містах. Наступними подіями стануть навчальні модулі для спільноти зі 150 викладачів дисципліни та конкурс університетських стартапів у лютому 2022 року, де студенти представлять найкращі проєкти, напрацьовані за семестр.

Довідково.

«Підприємницький університет» – ініціатива, що має на меті створення підприємницьких університетів в Україні, тобто університетів з потужною культурою підприємництва і стартап-інфраструктурою. Ініціатива реалізується мережею стартап-інкубаторів YEP спільно з Міністерством освіти і науки України, Міністерством цифрової трансформації України, Українським фондом стартапів, за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Мережа стартап-інкубаторів YEP створює екосистему молодіжного підприємництва в Україні та Східній Європі, яка надає можливості молоді для персонального та професійного розвитку. Це можливість без ризиків спробувати себе в підприємництві та запустити власний стартап за 3 місяці.

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (USAID КЕУ) підтримує стартапи й малі та середні підприємства (МСП) з метою підвищення їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому ринку України та міжнародних ринках, допомагає в розбудові спрощеного та прозорого бізнес-клімату, а також сприяє формуванню ефективної торгової політики, щоб забезпечити МСП можливістю скористатися перевагами від міжнародної торгівлі.

Нагадаємо, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет підписав Угоду щодо фінансування інвестиційного проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів» у розмірі 200 млн доларів США.