A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Офіційно затверджено професійний стандарт «Кухар закладу освіти» та внесено до Реєстру кваліфікацій

Опубліковано 20 березня 2024 року о 14:30


15 березня 2024 року Національна агенція кваліфікацій внесла до Реєстру кваліфікацій професійний стандарт «Кухар закладу освіти». Він був розроблений у межах реформи шкільного харчування за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Розробником професійного стандарту є громадська організація «Національна асоціація громадського харчування». Над стандартом працювали представники Міністерства освіти і науки України, громадської організації «Національна асоціація громадського харчування», Проєктного офісу реформи шкільного харчування, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, ГО «Культ Фуд», а також фахівці закладів вищої, професійно-технічної освіти та підприємств, які займаються організацією харчування дітей.

Професійний стандарт пройшов етап публічного громадського обговорення: усі бажаючі зробити свій внесок у формування вимог до компетентностей фахівців, які забезпечуватимуть харчуванням дітей, могли подати свої пропозиції та зауваження. Після ґрунтовного аналізу відповідні корективи були внесені до тексту стандарту. 

Професійний стандарт «Кухар закладу освіти» чітко окреслює професійні кваліфікації, які потрібні для виконання трудових функцій, визначає необхідні документи для підтвердження кваліфікацій, стаж роботи, професійні навички та шляхи підвищення професійного рівня. Зазначені в стандарті критерії дозволять забезпечити високий рівень підготовки фахівців в галузі харчування для покращення якості харчування в школах та дитячих садочках, а також визначити компетентності, знання та вміння кухарів, необхідні для успішного виконання своїх обов'язків.

Детальніше ознайомитись зі професійним стандартом «Кухар закладу освіти» можете за покликанням.