A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН вітає з 90-річчям видатного українського вченого-фізика Віктора Бар’яхтара

Опубліковано 09 серпня 2020 року о 07:41

Міністерство освіти і науки України вітає з 90-річним ювілеєм Віктора Бар’яхтара – видатного українського вченого, Героя України, почесного директора Інституту магнетизму НАН та МОН, академіка НАН, доктора фізико-математичних наук, професора.

Віктор Григорович є спеціалістом у галузі теоретичної фізики, фізики твердого тіла і магнітних явищ, екологічних проблем Чорнобильської АЕС. 

Зокрема, ним побудована теорія магнітоакустичного резонансу в магнетиках, розвинута теорія обмінної релаксації і релаксації магнітного моменту в феромагнетиках (релаксаційний доданок Бар’яхтара), створена квантова теорія термо-гальваномагнітних явищ в металах і напівпровідниках при низьких температурах, розвинута теорія нелінійних явищ в магнетиках, побудована теорія граток циліндричних магнітних доменів, досліджені особливості топології поверхні Фермі надпровідників.

Віктор Бар’яхтар приділяв багато уваги проблемам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, а також створенню організацій, інститутів та факультетів різних наукових напрямів.

Він є автором підручників для вищої та середньої школи та співавтором програми з фізики для шкіл України, а також створив свою велику наукову школу: серед його учнів – 32 доктори наук, 10 лауреатів державної премії України в галузі науки і техніки, керівники науково-дослідних інститутів НАН, академіки та член-кореспонденти.

МОН та т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет засвідчують свою щиру повагу та подяку ювіляру за його визначний внесок в розвиток вітчизняної та світової науки, становлення української державності.

Бажаємо Віктору Бар’яхтару міцного здоров’я, наснаги, невичерпного оптимізму та життєлюбності. Нехай Ваші рідні, колеги, учні завжди оточують Вас увагою та турботою, а Ваші видатні наукові досягнення служать на користь усього людства. Зі святом!