A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН висловлює щирі співчуття з приводу смерті видатного українського вченого-фізика Віктора Бар’яхтара

Опубліковано 25 серпня 2020 року о 14:08


Міністерство освіти і науки висловлює щирі співчуття з приводу смерті видатного науковця, Героя України, почесного директора Інституту магнетизму НАН та МОН Бар’яхтара Віктора Григоровича.

Український вчений здійснив важливі для всієї світової науки відкриття в галузі теоретичної фізики, фізики твердого тіла і магнітних явищ. Особливу увагу приділяв екологічним проблемам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, зокрема, розробив низку рекомендацій, які отримали міжнародне визнання. 

Віктор Григорович ініціював та брав участь у створенні наукових інститутів, факультетів та кафедр у Києві, Харкові, Сумах, Ужгороді. Був одним з організаторів і першим деканом фізико-математичного факультету КПІ, а також одним із засновників і першим президентом Українського фізичного товариства.

Віктор Бар’яхтар створив свою велику наукову школу: серед його учнів – 32 доктори наук, 10 лауреатів державної премії України в галузі науки і техніки, керівники науково-дослідних інститутів НАН, академіки та члени-кореспонденти.

У серпні цього року видатний фізик відзначив своє 90-річчя, та, на превеликий жаль, сьогодні, 25 серпня, його серце зупинилося. 

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким, колегам та учням Віктора Григоровича. Вічна пам'ять.

Команда Міністерства освіти і науки України