A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН розпочало фінансування наукових робіт та проєктів для активізації участі українських команд науковців у програмі ЄС «Горизонт Європа»

Опубліковано 19 червня 2023 року о 11:55


Станом на початок червня 2023 року директорат науки та інновацій МОН уклав 38 договорів на виконання наукових, науково-технічних робіт та проєктів. Виконавцями робіт стануть 19 університетів, 18 наукових установ та державне конструкторське бюро. Протягом наступних двох років наукова сфера України отримає фінансову підтримку у розмірі 114,6 млн гривень із коштів повернення внеску України до рамкової програми ЄС «Горизонт 2020».

Найбільша кількість проєктів спрямована на дослідження у сфері енергетики, технологій отримання нових матеріалів, розв'язання питань, пов’язаних зі здоров’ям та якістю життя людини. Досвід у програмі ЄС «Горизонт 2020» був обов'язковою умовою для участі в конкурсі.

Ще під час виконання програми ЄС «Горизонт 2020» МОН працювало над залученням додаткових коштів від Європейського Союзу для стимулювання участі українських науковців у наступній рамковій програмі ЄС. Після розроблення і затвердження відповідної нормативної бази у 2021 році провели перший конкурсний відбір за новою програмою. Загалом для організації та проведення конкурсного відбору розробили та ухвалили 8 офіційних документів, провели 5 комунікаційних заходів та засідань, отримали та опрацювали 466 анкет кандидатів для набору в експерти та члени секцій спеціалізованої науково-технічної ради МОН з відбору наукових робіт, науково-технічних та інфраструктурних проєктів, сформували 13 секцій відповідно до тематичних напрямів конкурсу та поданих заявок, отримали та опрацювали 195 заявок, залучили 216 експертів і провели наукову експертизу 156 заявок та в підсумку відібрали для фінансування 40 найкращих робіт та проєктів.

МОН сподівається, що за результатами виконання проєктів, їхні наукові колективи продовжать активну участь у новій грантовій програмі ЄС «Горизонт Європа» та посилять склад міжнародних консорціумів під час конкурсів європейських програм та проєктів.

Нині українські організації в межах програми ЄС «Горизонт Європа» вже отримали і виконують 59 наукових проєктів на загальну суму понад 15 млн євро. У 2023 році МОН планує оголосити другий конкурс проєктів із коштів повернення внеску України до рамкової програми ЄС «Горизонт 2020» – для цього триває відповідна підготовча робота.