A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН проведе конкурс науково-технічних розробок за держзамовленням цього року за оновленими процедурами

Опубліковано 05 червня 2020 року о 19:08

Конкурс науково-технічних розробок за державним замовленням цього року відбудеться, однак МОН забезпечить повторну експертизу поданих проєктів і повне оновлення складу Науково-технічної ради та всіх секцій. Відповідне роз'яснення надає директорат науки та інновацій МОН сьогодні, 5 червня 2020 року.

Це рішення необхідне, оскільки 2 червня МОН отримало повідомлення від правоохоронних органів щодо розслідування кримінального провадження за фактом отримання неправомірної вигоди працівником Міністерства. За інформацією Прокуратури міста Києва, йдеться про неправомірну вигоду від представника держпідприємства за перемогу у конкурсі науково-технічних розробок за державним замовленням.

“Ми розуміємо, що зараз і результати експертизи, і їхній подальший розгляд на секціях не матимуть довіри. Ми розглядали різні варіанти вирішення цього питання — аж до скасування цього року конкурсу взагалі. Однак це було б несправедливо стосовно тисяч українських науковців, які доклали багато часу та зусиль, щоб податися на конкурс. Так само це було б мінусом і для держави, адже саме цей конкурс дозволив завершити десятки розробок, які сьогодні реально використовуються — в обороні, медицині тощо”, — пояснив перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

Тому МОН прийняло рішення продовжити проведення конкурсу, але впровадивши низку “запобіжників”. По-перше, буде забезпечено повторну експертизу поданих проєктів. По-друге, буде повністю оновлено склад секцій. Важливо, що нових членів секцій відбиратиме не МОН, а зовнішня незалежна конкурсна комісія за чіткими критеріями.

“На жаль, положенням про конкурс не була передбачена обов'язкова постійна ротація складу секцій, але загалом це є важливим механізмом для забезпечення  прозорого відбору проєктів. Зараз ми проведемо таку ротацію, а також передбачимо її необхідність на майбутнє. Крім того, ми плануємо суттєво переглянути інші умови проведення цього конкурсу”, — додав Юрій Полюхович.

Оголошення про проведення конкурсу до складу секцій буде найближчим часом розміщено на сайті МОН.

Нагадуємо, що конкурс науково-технічних розробок за державним замовленням почався 24 жовтня 2019 року. Подані на нього проєкти пройшли перевірку на відповідність вимогам конкурсу та були передані на експертизу до УкрІНТЕІ. Наразі первинна експертиза проєктів завершена.