A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН і Рада Європи обговорили реалізацію права на освіту на тимчасово окупованих територіях України

Опубліковано 12 квітня 2024 року о 15:25


11 квітня 2024 року відбулася зустріч представників директорату європейської та євроатлантичної інтеграції, директорату шкільної освіти та директорату фахової передвищої, вищої освіти з делегацією Ради Європи.

Під час зустрічі обговорили ситуацію з реалізації права на освіту в закладах освіти на територіях, тимчасово контрольованих чи окупованих російською федерацією, та основні аспекти державної політики, спрямовані на забезпечення реалізації права на освіту осіб із ТОТ.

«Мета нашого візиту до України — ознайомитися з наслідками збройної агресії російської федерації для ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в освітній сфері», — зазначив заступник директора з політичних питань та зовнішніх відносин Крістіан  Урсе, глава делегації.

Олександра Гусак, генеральна директорка директорату європейської та євроатлантичної інтеграції, привітала делегацію та подякувала Раді Європі за послідовну підтримку та допомогу в час збройної агресії російської федерації проти України. Вона відзначила довготривалу плідну співпрацю у межах освітніх ініціатив, спрямованих на захист прав національних меншин, просування освіти з питань демократичних культур та поширення історичної правди про Україну в Європі.

«Ті педагогічні працівники, які не мають змоги продовжувати роботу через те, що перебувають під окупацією, або через брак технічних можливостей зберігають за собою робоче місце та заробітну плату», — додала Олександра Гусак.

Головна спеціалістка відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин директорату шкільної освіти Оксана Коваленко: «Діти, які мешкають на тимчасово окупованій території України, мають можливість здобувати освіту в школах, що розташовані в населених пунктах, підконтрольних українській владі. Для таких дітей спрощена процедура зарахування до закладів освіти, також з метою створення максимально безпечних умов для навчання діти можуть продовжити навчання дистанційною формою».

Про ситуацію із ЗВО у ТОТ поінформував державний експерт директорату фахової передвищої, вищої освіти Віталій Носок. Він зазначив, що з початку повномасштабної збройної агресії всі заклади фахової передвищої освіти, відокремлені структурні підрозділи закладів вищої освіти переміщено, вони продовжують працювати й в інших, безпечних регіонах, хоча майно переміщених ЗВО з Донецької, Луганської областей та АР Крим та Севастополя було незаконно привласнено російською федерацією.

Це перший візит делегації Ради Європи до МОН, який відбувся у межах офіційного перебування в Україні 11 – 12 квітня 2024 року.