A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН долучилось до розроблення рекомендацій та практик щодо розвитку соціальних послуг для дітей і сімей в громадах

Опубліковано 12 серпня 2020 року о 16:42

У межах проєкту “Спільно. Соціальні послуги для сімей у громаді” представники 12 громад Донецької та Луганської областей за підтримки МОН та Мінсоцполітики напрацювали  низку рекомендацій щодо організації соціальних послуг у громадах.

За результатами річної діяльності проєкту визначено потреби у соціальних послугах мешканців громад, розроблено план змін у системі надання послуг та визначено подальші кроки щодо співпраці між партнерами проєкту, місцевими органами влади та зацікавленими стейкхолдерами.

Зокрема, при вирішенні поставлених проблем соціального розвитку громад експерти наголошують на важливості дитиноцентричного підходу та нероздільності розвитку соціальних послуг та освіти. 

“Розвиток освіти та соціальних послуг є нероздільними. Інклюзивна освіта, насамперед, знаходиться на їх перетині. Важливим першим кроком для нас із Міністерством соціальної політики стало введення асистента дитини для учнів, які цього потребують.  Далі — апробація в громадах та затвердження стандарту супроводу під час інклюзивного навчання на державному рівні”, — зазначила Тетяна Симоненко, начальник головного управління дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН.

Важливим у реалізації проєкту є створення рекомендацій та практик розвитку соціальних послуг. Після завершення  проєкту вони будуть розміщені у вільному доступі на спеціальній платформі.

“Якісні соціальні послуги можливі, якщо всі залучені сторони співпрацюють в інтересах дитини. Наш проєкт “СПІЛЬНО” є унікальним своїми індивідуальними підходами до кожної громади. Аналіз викликів, обмін досвідом та найкращими практиками — це правильний шлях до покращення соціальних послуг”, — зазначила Наїра Аветісян, керівниця Програми захисту дітей Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Серед подальших кроків щодо співпраці між партнерами проєкту, місцевими органами влади громад та зацікавленим сторонами  реалізація соціальних послуг громади через створення спеціальних центрів та формування спільної платформи для відкритих дискусій та обміну досвідом.