A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністр освіти і науки разом із заступниками відвідали ХНУ імені В. Н. Каразіна

Опубліковано 05 серпня 2023 року о 14:25


4 серпня під час робочої поїздки до Харкова Оксен Лісовий зі своїми заступниками Михайлом Винницьким та Андрієм Сташківим завітали до закладів освіти міста й області. Першим на черзі став Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна.

Керівництво МОН разом із начальником Харківської обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим, ректором Тетяною Кагановською та проректорами університету обговорили актуальні та перспективні питання розвитку освіти й науки в університеті.

Каразінський університет підготував виставку стартапів і наукових розробок університету. Науковці також продемонстрували напрацювання в галузі обороноздатності держави. Зокрема, презентували кейс про доведення радіаційної безпеки розміщення й експлуатації на проммайданчику Запорізької АЕС – найбільшого у світовій практиці сховища відпрацьованого ядерного палива сухим методом.

Один з найбільш актуальних стартапів Каразінського університету — відновлення земель сільськогосподарського призначення за допомогою інноваційних технологій. Над ним працюють науковці біологічного, хімічного факультетів, факультету геології, географії, рекреації та туризму, факультету радіофізики, біомедичної електроніки та комп’ютерних систем, а також навчально-наукового інституту екології та ННІ комп’ютерної фізики та енергетики. За допомогою розробок учених стане можливим розмінування територій, створення інвентаризаційних баз геоданих, цифрове картографування пошкоджених земель і конструювання сталих агроландшафтів.

«На сьогодні приблизно половина території нашої області заміновано. Такої щільності застосування мін жоден військовий конфлікт не бачив. Тому за цим напрямом — наше майбутнє. Це тривалий процес, але іншого шляху немає», — зазначив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Каразінці також представили проєкт «Центр ветеранського розвитку», який у перспективі реалізується за підтримки Міністерства у справах ветеранів, Харківською обласною військовою адміністрацією та Каразінським університетом.

Наприкінці зустрічі Оксен Лісовий разом з науковцями відвідав лабораторію біологічного факультету «Біомед», що розташований в безпечному середовищі. Таке розташування дозволяє проводити практичні заняття для студентів, які виявлять бажання навчатися офлайн.

Михайло Винницький відвідав корпуси ННІ Фізико-технічний факультет, які нині пошкоджені внаслідок повномасштабного вторгнення. Разом з керівництвом факультету обговорили можливі стратегії розвитку співпраці та створення її нових інституційних форм, можливу допомогу інституту в активізації його діяльності.

«Каразінський університет є однозначним лідером серед університетів Харкова. Ми зацікавлені в тому, щоб популяризувати фізику: чи то буде ядерна, чи астрономічна, чи комп’ютерна. Тому важливо, щоб ми продумали нашу інституційну модель співпраці університетів з науково-дослідними інститутами та академіями», — зазначив заступник міністра.

Андрій Сташків відвідав навчальний центр Ландау-Центр, створений з метою стимулювати відродження втраченого інтересу до науки (насамперед у молоді) і заснувати унікальний у межах України перший приуніверситетський центр інтелектуального дозвілля для харків’ян і гостей міста.

Зараз у планах університету — створити та оновити понад 100 інтерактивних об’єктів, розробити новий зовнішній простір, зону входу та внутрішній простір. А також облаштувати усю територію за принципами інклюзивності.

Оксен Лісовий зазначив: «Попри воєнні виклики у Харківщини величезне майбутнє –– як освітнє, так і наукове. Зі свого боку робитимемо все, аби допомагати реалізовувати цей потенціал на повну. Вдячний освітянам та управлінцям Харківщини за роботу і стійкість».