A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Індонезійські вчені зможуть працювати на станції Академік Вернадський, а українські – в тропічних центрах провінції Ріоу – підписано Меморандум

Опубліковано 27 березня 2018 року о 17:33

Українські та індонезійські вчені планують проводити спільні морські, антарктичні та тропічні дослідження. Відповідний Меморандум про співпрацю був підписаний між Українським науково-технологічним центром (УНТЦ) та парламентом провінції Ріоу, що в Індонезії, сьогодні, 27 березня 2018 року, в МОН України.

«Зараз для нас дуже важливим є розвиток морських досліджень та відповідної наукової інфраструктури. Адже майже вся інфраструктура була зосереджена в Криму, і після анексії півострову Росією нам практично все довелося починати з нуля. Наші пріоритети - створення морської дослідницької системи з мережею обладнаних станцій моніторингу, відновлення дослідницького флоту, проведення серії тренінгів для морських дослідників. І ми запрошуємо індонезійських колег створювати спільні проекти за цими напрямами», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Максим Стріха.

Також йшлося про можливості співпраці у сфері тропічних досліджень. Це відкриє для українських науковців нові можливості для вивчення біорізноманіття тропічних лісів, змін клімату, в сфері сільського господарства, медицини, зокрема інфекційних хвороб.

Ще один варіант для наукової співпраці країн – вчені з провінції Ріоу зможуть долучатися до проведення досліджень на українській антарктичній станції Академік Вернадський.

«Ми можемо запропонувати досить екзотичний варіант наукового обміну – з гарячого екватору на крижаний континент, в Антарктику. Ми зможемо прийняти ваших вчених на нашій антарктичній станції, а натомість наші науковці могли б проводити дослідження в індонезійських тропічних центрах, яких ми не маємо», – запропонував очільник Національного наукового антарктичного центру МОН Євген Дикий.

Представники парламенту провінції Ріоу відзначили, що всі ці пропозиції є досить цікавими. Найближчим часом вони будуть деталізовані й оформлені в конкретний план дій.

Крім того, голова парламенту провінції Ріоу Септіна Прімаваті висловила сподівання, що сторони розвиватимуть наукову співпрацю за всіма напрямами, закладеними в Меморандумі. Це, зокрема, біотехнології, сільськогосподарські науки, матеріалознавство, хімія, фізика, екологія тощо.

«Наприклад, ми маємо великий потенціал у сфері відновлювальної енергетики. Зараз ми проводимо розробки для використання відходів від виробництва пальмової олії як альтернативного джерела енергії. І це теж могло б стати напрямом нашої співпраці», – підкреслила пані Прімаваті.

Нагадуємо, що в 2017 року МОН також розробило проект Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Індонезія про співробітництво у сфері науки та технологій і передало його на опрацювання індонезійською стороною. Після підписання та ратифікації Угоди МОН зможе значно розширити українсько-індонезійську науково-технічну співпрацю, координуючи та фінансуючи двосторонні проекти.

Також наприкінці лютого було підписано Меморандум про співпрацю УНТЦ та Бандунзьким технологічним інститутом, який є одним з найстаріших науково-дослідних університетів Індонезії.