A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Експерти МОН у Дніпрі провели консультацію з батьками та освітянами щодо розвитку дошкільної освіти

Опубліковано 22 листопада 2019 року о 14:16

21 листопада 2019 року у Дніпрі відбулась чергова публічна консультація на тему «Якісна і доступна дошкільна освіта», активну участь у якій взяли  Дніпропетровська, Полтавська та Кіровоградська області.

Уже втретє експерти МОН консультуються з батьками, педагогами дитячих садочків та освітніми управлінцями у форматі, що дозволяє спільно визначити, над чим має працювати Міністерство для вирішення проблемних питань, що наразі існують в дошкільній освіті. Такі консультації вже відбулись у Києві та Харкові, а наступними містами, в яких обговорюватимуться шляхи забезпечення якості та доступності дошкільної освіти стануть Одеса, Львів та Тернопіль.

Обговорюючи, якою ж має бути дошкільна освіта в Україні, більше 100 учасників об’єднались у групи та працювали, зокрема, над питаннями:

  • побудови ефективної мережі закладів,
  • альтеративних форм навчання,
  • критеріїв якості дошкільної освіти,
  • побудови педагогіки партнерства в садочку,
  • стимулюванням приватної ініціативи,
  • фінансового забезпечення та автономії.

Однак висловити свою позицію з цих та інших питань розвитку дошкільної освіти в Україні можуть всі охочі в онлайн-форматі. Для цього достатньо заповнити анкету, доступну за посиланням.

Таким чином, отримані пропозиції лягатимуть в основу нового Положення про заклад дошкільної освіти та інших нормативно-правових документів.

«Дуже важливо, що піднімається тема саме дошкільної освіти. Сьогодні шкільна та вища освіта уже реформуються, тепер, логічно, що настала черга дошкілля. Дуже добре, що Міністерство все таки дослухається до думки безпосередніх практиків.  Не так, як зазвичай, коли нам спускаються зверху вже готові рішення. Зараз все ж таки дуже приємно, що влада починає питати тих, хто працює з дітьми і цікавиться їхньою практикою», - зазначила директор спеціального дошкільного закладу для дітей з вадами зору № 46 «Краплинка» Юлія Сорока.

Юлія Попова, заступниця начальника відділу освіти Кам’янської міської ради та Голова Дніпропетровського обласного осередку ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти», зауважила, що публічна консультація стала тим майданчиком, де між собою змогли поспілкуватись вчителі та вихователі, директори та засновники, чого бракує у повсякденні: «Часто ми робимо одну справу, але не координуємо свої дії. Роблячи нашу роботу з любов’ю до дітей, на виході маємо непорозуміння та неузгодженості по багатьом питанням. Сьогодні ми всі почули один одного».

Змін у дошкільній освіти прагне і батьківська спільнота, що виявляє щире бажання допомагати освітянам, спільно створювати кращі умови розвитку, виховання та навчання дітей в садочках. Представниця батьківської групи Тетяна, мама п’ятирічного Родіона, зазначила: «Я також дуже хочу допомогти вихователям від імені батьків робити нашу дошкільну освіту кращою та якіснішою»  

Публічні консультації проводяться Міністерством освіти і науки України за сприяння Національного Демократичного Інституту (NDI Ukraine) та Інституту «Республіка». Проведення консультацій стало можливим завдяки щедрій підтримці британського народу через Фонд розвитку ефективного врядування Сполученого Королівства.