A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Артур Селецький зустрівся з Міністром освіти, науки і технологічного розвитку Республіки Сербія Бранко Ружичем

Опубліковано 16 вересня 2021 року о 17:35


Заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький та ректор Національного авіаційного університету Максим Луцький зустрілись із Міністром освіти, науки і технологічного розвитку Республіки Сербія Бранко Ружичем. Зустріч відбулася сьогодні, 16 вересня 2021 року, в столиці Сербії Белграді, під час Перших всесвітніх учнівських спортивних ігор U15.

«Дозвольте насамперед від імені Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета подякувати за плідну співпрацю між Україною та Сербією у сферах освіти і науки. Освічена нація на сьогодні є національним пріоритетом для України. Тому наразі Уряд готує нову Програми дій Уряду та основних пріоритетів з освіти та науки. 4 програмні цілі цього документа – це якісна дошкільна, шкільна, інклюзивна та позашкільна освіта, конкурентоспроможна професійна, фахова передвища, вища освіта та освіта дорослих, розвиток науки та інновацій, доступна дистанційна освіта», – повідомив під час зустрічі Артур Селецький.

Він також поінформував сербських колег про здійснення системних реформ у сфері дошкільної, початкової та середньої освіти, а саме про базові засади впровадження Нової української школи та інклюзивної освіти, ухвалення нової редакції Закону «Про дошкільну освіту» та прийняття Концепції розвитку дошкільної освіти.

«В умовах пандемії у 2020 році розроблено національну вебплатформу “Всеукраїнська школа онлайн” для учнів 5-11 класів. Це сучасний онлайн-ресурс для змішаного та дистанційного навчання з матеріалами, що відповідають державним освітнім стандартам. Запуск проєкту зумовлений прагненням забезпечити захист здоров’я та життя кожного учасника освітнього процесу в умовах поширення COVID-19 та стратегічною необхідністю рівного доступу до якісної шкільної освіти», – зазначив Артур Селецький.

Він також наголосив, що в межах проєкту Європейської комісії в Україні запрацював новий онлайн-інструмент SELFIE для самооцінки закладами освіти ефективності впровадження інноваційних цифрових технологій в освітньому процесі.

За словами заступника Міністра освіти і науки, пріоритетним завданням для України також є створення Президентського університету – інноваційного закладу вищої освіти, результатом діяльності якого будуть випускники, що володіють найсучаснішими професійними знаннями та технологіями, особистісними якостями і лідерськими навичками.

Важливо, що освітнє співробітництво між Україною та Сербією унормовано Угодою між МОН та Міністерством освіти, науки і технологічного розвитку Республіки Сербія про співробітництво в галузі освіти від 6 липня 2013 року.

Крім того, сторони обговорили можливість активізації науково-технічного співробітництва. Зокрема, для унормування українсько-сербського співробітництва у науковій сфері було запропоновано укласти  відповідну угоду.

Нагадаємо, 11-19 вересня у Белграді, Сербія, проходять перші Всесвітні учнівські спортивні ігри U15. Україну на іграх представляють 250 спортсменів. Станом на 16 вересня у неофіційному командному заліку збірна України посідає 1 місце за кількістю медалей серед 35 країн світу, виборовши 86 нагород.