A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Апробація єдиного державного кваліфікаційного іспиту для магістрів за спеціальностями Право та Міжнародне право

Опубліковано 27 вересня 2023 року о 10:05


28 вересня 2023 року відбудеться найчисельніше апробаційне проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) за спеціальностями 081 Право та 293 Міжнародне право на другому (магістерському) рівні вищої освіти для здобувачів всіх форм здобуття освіти.

Апробація проводиться як частина запровадження ЄДКІ, її результати дозволять оцінити тестові завдання, здійснити перевірку процедури проведення ЄДКІ та програмного забезпечення, а також дадуть можливість закладам вищої освіти та здобувачам оцінити свій рівень підготовки.

Очікувана кількість здобувачів, які складатимуть апробаційне ЄДКІ, — понад 9,6 тис. осіб зі 118 закладів освіти майже усіх регіонів України.

Метою ЄДКІ є вимірювання й оцінювання результатів навчання, досягнутих здобувачем освіти відповідно до вимог стандартів вищої освіти. ЄДКІ є однією з форм атестації здобувачів. Його успішне складання є необхідним для отримання диплома про вищу освіту.

ЄДКІ базується на затвердженій МОН програмі, яка охоплює 12 тематичних розділів та спрямована на виявлення мінімального спільного для всіх спеціалізацій рівня випускника другого (магістерського) рівня вищої юридичної освіти. За призначенням ЄДКІ не відповідає рівню вимог для вступу до тієї чи іншої регульованої юридичної професії, тому не може замінити частину екзаменаційної програми професійної сертифікації, ліцензування чи атестації.

Іспит має форму комп’ютерного тестування, що триває 180 хвилин. Екзаменаційний тест складається із кластерів завдань, що містять одне ситуаційне і групу тестових завдань, тематично пов’язаних з ситуацією, а також окремих тестових завдань (запитань).

Використовуються тестові завдання (запитання) різних типів. Загальна кількість тестових завдань (запитань) – 120. З прикладами і типами тестових завдань та ситуаційних завдань можна ознайомитися тут.

Завдання ЄДКІ розроблялися великою представницькою групою науково-педагогічних працівників правничих шкіл за підтримки Науково-методичного центру ВФПО та з супроводом психометристів МГО UEnet (Універсальна екзаменаційна мережа).

Організацію і технічну підтримку апробаційного проведення ЄДКІ здійснює Державна установа «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти».