A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

28 нових інклюзивних шкільних автобусів отримали громади Житомирщини

Опубліковано 09 січня 2024 року о 12:00


Напередодні Нового року 28 закладів загальної середньої освіти на Житомирщині отримали шкільні автобуси, які спеціально обладнано для маломобільних груп населення. Відтепер діти з інвалідністю матимуть доступ до очного навчання разом з однолітками.

«Торік ми отримали 22 інклюзивних автобуси від міжнародних партнерів, ще 15 закупили територіальні громади самостійно. А в переддень Нового року я з великим задоволенням передав новенькі автобуси для 28 закладів загальної середньої освіти», — зауважив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

У 2023 році на закупівлю шкільних автобусів спрямували майже 92 мільйони гривень: держава виділила 47 мільйонів гривень та понад 45 мільйонів гривень виділили громади. За ці кошти вдалося придбати 462 автобуси, з них — 51 спеціально обладнаний для перевезення маломобільних груп населення.

Щодо поточної ситуації:

  • 6256 — загальна кількість шкільних автобусів в Україні, зокрема спеціальних;
  • 269 — кількість спеціальних автобусів для перевезення дітей на кріслах колісних;
  • 134 — кількість спеціальних автобусів в опорних ЗЗСО;
  • 1912 — додаткова потреба на 2024 рік;
  • 192 — додаткова потреба у спеціальних автобусах для перевезення дітей на кріслах колісних.

Щоб усі діти на рівних умовах могли відвідувати школи очно, навчатися та спілкуватися з однолітками, державна і обласна влади спільно з громадами працюють для відновлення шкільного автопарку.

Коштом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та коштами місцевих бюджетів на основі співфінансування в 2024 році заплановано придбати 541 автобус. З цих транспортних засобів — 88 спеціально обладнаних.

За словами заступниці міністра освіти і науки України Євгенії Смірнової, забезпечення інклюзивними автобусами є важливим для створення безбар’єрного середовища для людей з інвалідністю. Завдяки такому автотранспорту діставатися до шкіл і садочків зможуть також і діти з маломобільних груп населення, а це насамперед — про відкритий доступ до освіти.

Закупівля автобусів відбувається в межах флагманського проєкту «Освіта для всіх», який реалізується Міністерством освіти і науки України на виконання Стратегії створення безбарʼєрного простору в Україні, яка ініційована першою леді Оленою Зеленською.