A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

День Української Державності!

Опубліковано 28 липня 2023 року о 10:55


Сьогодні, 28 липня, ми відзначаємо День Української Державності!

Традиційно це свято пов’язано з днем, коли вшановують памʼять київського князя Володимира Великого і День Хрещення Руси-України, адже саме князь Володимир є символом розбудови Русі. Наступного року День Української Державності відзначатимемо 15 липня у звʼязку з переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар.

Протягом всієї історії освіта допомагала плекати українцям національну ідентичність, розвивати творчість мислення, передавати мудрість і цінності з покоління в покоління.

Як же розвивалася наша освіта?

За часів Давньої Русі освіта була доступною лише для еліти суспільства, але її рівною мірою могли здобувати і хлопці, і дівчата — без поділу. І так було доти, доки не виникли єзуїтські школи, у яких уперше запровадили ідею безоплатного та доступного навчання. Там навчалися віршування, ораторського мистецтва, філософії, логіки та природничих наук. Першу таку школу (їх ще називали колегіумами) відкрили в 1575 році у Ярославлі. І саме в ній здобував освіту Богдан Хмельницький.

Приблизно у той самий час в Україні з’явилися братські школи — перша у Львові. У них українців навчали правильно висловлювати свою думку, читати з розумінням, досліджувати нове, проявляти творчість. І саме це сформувало нашу національну особливість — любов до свободи мислення. У Львівській братській школі навчався Петро Могила, викладав укладач друкованого українського словника Памво Беринда (він це зробив у 1627 році, уявляєте?), а спонсором був гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний. Ці круті хлопці розуміли важливість освіти та її доступність для всіх. Європейські освітяни цікавилися підходом братських шкіл до освіти і переймали наш досвід.

На жаль, із приходом спочатку російської імперії, а згодом і радянської влади освіта зазнала руйнації, адже школа стала не лише інструментом для передавання знань, але і засобом політики та пропаганди.

За часів незалежності оновлювалися програми та підручники, відкривалися приватні школи, зʼявилися електронні підручники, змінилася система оцінювання. Зокрема, перше ЗНО з української мови, математики та історії України відбулося у 2006 році, а з 2018 року школярі почали навчатися за системою НУШ.

І зараз, попри безліч викликів сьогодення, ми продовжуємо відновлювати освітній процес, адже знаємо, що це – фундамент наших національних цінностей.

Об’єднані знаннями — міцні й непереможні!