• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

4 травня відбувалася фінальна інформаційна сесія для журналістів про реформу професійної освіти

Опубліковано 04 травня 2023 року о 18:10
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Про майбутні зміни щодо професійної освіти в законодавчій сфері, вплив реформи на ринок праці, значення зміни іміджу випускника профтеху та професійні стандарти сучасності розповіли спікери завершальної інформаційної сесії для журналістів про реформу сфери. Захід відбувся сьогодні, 4 травня 2023 року, в місті Києві.

«Ми маємо амбітні плани на професійну освіту, бо розуміємо, що саме випускники училищ будуть найбільше залучені до відбудови країни. Через кілька років хочемо, щоб 50% школярів обирали професійну освіту після закінчення школи. Для цього потрібно не просто радикальне перезавантаження законодавчої бази, оновлення техніки та освітніх стандартів, потрібно створити довіру в суспільстві до закладів професійної освіти. І це має бути спільна робота МОН, регіонів, бізнесу і самих профтехів», – прокоментував заступник міністра освіти і науки Дмитро Завгородній.

Серед промовців були депутати, представники МОН, Федерації металургів України, Національного агентства кваліфікацій.

«Сьогодні основними ризиками для ринку праці є нестача фахівців для реалізації програм відбудови та відновлення, особливо професіоналів у робітничих професіях. Саме це є ключовою аргументацією, чому ми зараз повинні максимально інвестувати у професійну освіту. Освіта, яка швидко та точно відповідає на запит ринку праці, дозволить Україні відновити економічний потенціал у кілька разів швидше, ніж це можливо нині», – зазначила народна депутатка України, голова підкомітету з питань професійної та фахової передвищої освіти Комітету з питань освіти, науки та інновацій Ольга Коваль.

Про розвиток дуальної освіти, активну профорієнтацію учнів та інтерактивні змагання, які допомагають наблизити профтех до потреб бізнесу, розповіла голова комітету зі сталого розвитку Федерації роботодавців України, голова Галузевої ради Федерації металургів України Олена Колеснікова. 

«Однією із болючих проблем професійної освіти довгий час була непрестижність та непривабливий імідж. Через комунікаційні кампанії, участь у глобальних ініціативах, на кшталт WorldSkills, проведення профорієнтаційних проєктів, ставлення суспільства до професійної освіти і її випускників помітно змінюється. Окрім цього, багато зроблено для поліпшення змісту і якості підготовки у профтехах. Тепер важливо якнайшвидше прийняти новий закон «Про професійну освіту», щоб закріпити позитивні зміни. Проєкт документа розроблено, зокрема, за участю представників бізнесу», – прокоментувала доповідачка. 

Учасники також детально обговорили зміни у системі кваліфікацій. Нині працює 14 акредитованих кваліфікаційних центрів та 9 центрів, які діють за 314 Постановою КМУ, що покривають 43 професійні кваліфікації.

«Визнання самоосвіти в Україні – це один з головних здобутків системи кваліфікацій. Не треба змушувати дорослу людину сідати за парту. Треба дати можливість підтвердити свою професійну кваліфікацію. Якщо в особи є достатній рівень знань, умінь, компетентностей, вона звертається до кваліфікаційного центру і підтверджує свою профкваліфікацію, і цей сертифікат є підставою для офіційного працевлаштування», – зазначив голова Національного агентства кваліфікацій, національний координатор Європейського року навичок Юрій Баланюк.

У межах події учасники заходу також відвідали два заклади профтехосвіти у столиці: Київський професійний коледж із посиленою військовою та фізичною підготовкою й Київське вище професійне училище будівництва і дизайну. 

На заході тривала онлайн-трансляція. Переглянути запис можна за посиланням. 

Захід відбувся в межах Програми ЄС EU4Skills “Кращі навички для сучасної України».

Нагадаємо, що 19-20 квітня 2023 року тривав престур щодо реформи професійної освіти у Рівному та Рівненській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux