• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Всесвітня продовольча програма ООН перерахувала майже 18 мільйонів гривень на підтримку шкільного харчування в Україні

Опубліковано 24 січня 2024 року о 16:50
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Ці кошти спрямують на поліпшення якості шкільного харчування або його здешевлення.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Всесвітня продовольча програма ООН підписала договори з керівниками 11 областей, розширюючи підтримку шкільного харчування в Україні. У них ідеться про те, що впродовж 2023–2024 навчального року ВПП фінансуватиме 30% щоденних гарячих обідів для дітей 1–4 класів. Для участі в програмі відібрали 420 шкіл у Київській, Львівській, Закарпатській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернігівській, Чернівецькій, Черкаській, Миколаївській, Одеській та Полтавській областях.

Програма підтримує понад 60 000 дітей. 17 964 986 грн, які наразі перерахували на рахунки громад, охоплюють період з вересня по грудень 2023 року. Ці кошти школи можуть спрямовувати на поліпшення якості харчування або зменшення вартості порцій.

«Ми раді продовжувати підтримувати ініціативу першої леді щодо реформи шкільного харчування та урядову Стратегію реформування системи шкільного харчування. Забезпечення здорового харчування дітей під час війни та після неї — один із найважливіших внесків, які ми можемо зробити у майбутнє України», — наголосила тимчасова виконувачка обов’язків директора ВПП ООН в Україні Маріанна Ворд.

«Посилення спроможності громад, зокрема фінансової, — одна з чотирьох стратегічних цілей реформи шкільного харчування. Працюємо над цим попри повномасштабну війну, тому що якісний обід в школі — це внесок у здоров’я дітей, який не можна відкласти "на потім". У цій ситуації підтримка таких партнерів, як Всесвітня продовольча програма ООН, є критично важливою для громад, для дітей і їхніх родин», — зазначив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

Невдовзі завдяки підтримці Франції та приватних донорів Всесвітня продовольча програма планує знову розширити діяльність програми підтримки шкільного харчування. До списку областей, які братимуть у ній участь, додадуть ще три, а в тих областях, що вже охоплені програмою, розширять перелік шкіл. Загалом цього року кількість дітей, яким ВПП ООН співфінансуватиме щоденне харчування у школах, має зрости до 100 000.

Така міжнародна підтримка є дуже важливою для країни на цьому етапі. Адже забезпечення безоплатним гарячим харчуванням учнів початкових класів і дітей пільгових категорій є одним з пріоритетних напрямів реформи під час війни.

«Ця співпраця є для нас неоціненною зараз. Ми вдячні нашим партнерам з ВПП ООН, що вони з початку повномасштабної війни підтримали нас та надали фінансування для того, щоб українські діти могли нормально харчуватися попри все», — зазначив Орест Степаняк, голова правління ГО «Національна асоціація громадського харчування» та очільник проєктного офісу реформи шкільного харчування.

Він наголосив, що команда реформи шкільного харчування з 2023 року активно працювала над реалізацією цього проєкту спільно з представниками ВПП ООН та Міністерства освіти і науки України. «Тішусь, що за цей період проєкт значно масштабувався та розширився — адже наші партнери розуміють, наскільки зараз для нас важливо захистити дітей, які залишились в Україні, та підтримати родини, які опинились у скрутній ситуації. Ми дуже цінуємо цю допомогу — та робимо все можливе, аби наша співпраця з донорами та партнерами була максимально прозорою та ефективною», — резюмував Орест Степаняк.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux