Семінар «Органічна переробка продуктів» у ДНУ ім. О. Гончара
У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара в рамках всесвітнього тижня екологічного споживача відбувся науково-методичний семінар «Органічна переробка продуктів» за участю студентів хімічного факультету та фахівців Східно-европейської академії наук.
«Тиждень екологічного споживача - 2016» є частиною всесвітньої кампанії «Global Green Action Week», ініційованої Шведським товариством охорони природи, яка у перший тиждень жовтня одночасно проводиться в 25 країнах Європи, Африки, Азії та Латинської Америки. Цього року до тижневих інформаційно-просвітницьких кампаній, метою яких є популяризація екологічно відповідального споживання, вирішила долучитися і кафедра харчових технологій хімічного факультету ДНУ.
«Для нас це велика честь, – наголосив доцент кафедри харчових технологій ДНУ, член Східно-європейської академії наук Олексій Северин. –Віримо, що наше співробітництво сприятиме популяризації та зростанню рівня здорового харчування в Україні. Тим паче, що виробництво екологічних продуктів сьогодні є саме тією нішею, в якій українські кулінари й виробники мають усі шанси посісти чинне місце у світовій спільноті фахівців», – зазначив на відкритті доцент кафедри.
Молоді дослідники ДНУ представили порівняльний аналіз органічних характеристик класичних та інноваційних продуктів, а також детально розповіли про технології створення продуктів оздоровчого харчування, що можуть бути адаптовані до умов промислового виробництва.
Зокрема, студенти працювали над такими темами: «Перспективи використання шротів кедрового чи грецького горіхів для підвищення харчової та біологічної цінності борошняних кондитерських виробів», «Розробка технології кетчупу, збагаченого селеном», «Використання топінамбуру у складі борошняних виробів зі зниженою калорійністю», «Обґрунтування доцільності використання морських водоростей «Вакаме» в технологіях емульсійних соусів» та іншими.
«У наших дослідженнях ми приділили увагу перспективній органічній сировині, яка сьогодні може використовуватися для збагачення продуктів та покращення їх оздоровчих властивостей. Вважаємо, що розроблені нами рецептури можуть значно розширити сучасний український ринок продуктів лікувально-оздоровчого спрямування. Всі вони вже зараз можуть бути апробовані в ресторанних господарствах, профілактично-лікувальних закладах та навіть застосовані в промисловому харчовому виробництві. Позаяк нашою метою є популяризація органічного харчування серед українських родин, адже, як відомо, здорове харчування – це важливий чинник здоров’я нації», – розповідають студенти ДНУ.
Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О. Гончара