• A-
    A+

Презентовано План заходів з реформування системи шкільного харчування під патронатом Першої леді Олени Зеленської

Опубліковано 24 травня 2021 року о 16:57
Презентовано План заходів з реформування системи шкільного харчування під патронатом Першої леді Олени Зеленської
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Презентовано План заходів з реформування системи шкільного харчування під патронатом Першої леді Олени Зеленської
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Презентовано План заходів з реформування системи шкільного харчування під патронатом Першої леді Олени Зеленської
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Презентовано План заходів з реформування системи шкільного харчування під патронатом Першої леді Олени Зеленської
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Презентовано План заходів з реформування системи шкільного харчування під патронатом Першої леді Олени Зеленської
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Попередній слайд
Наступний слайд


Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації Плану заходів з реформування системи шкільного харчування та представленні оновленого меню.

Захід відбувся за участю Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника Міністра економіки України Сергія Глущенка, голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря, ідеолога проєкту зі зміни культури харчування CultFood Євгена Клопотенка.

«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Олена Зеленська.

У 2020 році за ініціативою Першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа системи шкільного харчування. Роботу розпочали з комплексного дослідження системи харчування в українських школах, яке проводилося спільно з міністерствами економіки, освіти і науки та охорони здоров’я. Для комісійного обстеження було відібрано 500 шкіл комунальної форми власності, в яких навчається близько 300 тисяч учнів. Ознайомитися з результатами аудиту можна за покликанням.

Результати онлайн-опитування, проведеного МОН, щодо задоволеності школярів та батьків допомогли виділити основні проблеми та напрями реформування системи шкільного харчування, а саме:

  • оновлення застарілої нормативної бази;
  • розв’язання проблем якості та безпечності харчових продуктів;
  • покращення ресурсного забезпечення шкіл;
  • формування культури здорового харчування.

«Сьогоднішня презентація оновленого меню – це ще один важливий результат спільної роботи не лише органів державної влади, а й неурядових структур, готових сприяти покращенню ситуації зі шкільним харчуванням. Ми дедалі більше переконуємося в тому, що перебування дитини у школі, її безпека та здоров’я, формування культури харчування та правильних харчових звичок є однією з важливих цінностей Нової української школи, яку ми маємо формувати», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

2020-й став роком перших конкретних кроків у реформі системи шкільного харчування. Спочатку було розроблено та затверджено План заходів з реформування системи шкільного харчування (розпорядження Кабінету Міністрів від 5 серпня 2020 р. № 1008-р). Відбулося суттєве оновлення нормативної бази:

  • затверджено оновлений Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;
  • затверджено нові Норми та Порядок організації харчування учнів;
  • затверджено нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;
  • розроблено методичні рекомендації щодо здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;

підготовлено методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави, тому реформа шкільного харчування надзвичайно актуальна та важлива. Харчування наших дітей має і буде здоровим та збалансованим. Переконаний, що нам це вдасться», – зазначив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Мінекономіки підготувало та затвердило низку нормативно-правових актів, що впроваджують сучасні й ефективні процедури організації безпечного харчування в закладах освіти:

  • гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти ;
  • методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках, у закладах освіти;
  • методичні рекомендації щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.

«Ми переглянули вимоги до організації харчування у шкільних закладах. Тепер регулювання вказаної сфери стало сучасним і європейським, а вимоги до безпечності організації харчування було посилено. Здорове харчування в українській школі важливо не тільки для дітей та їхніх батьків, а й для будь-якої справжньої європейської держави»,сказав заступник Міністра економіки Сергій Глущенко.

Упродовж 2020 року вдалося покращити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Вперше було виділено 400 млн грн державної субвенції для шкіл, завдяки якій відбулася модернізація харчоблоків у 1 809 закладах.

Водночас з оновленням нормативної бази тривала робота над створенням меню для школярів.

Під час заходу презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, підготовлене робочою групою на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Нове меню містить 160 страв, які будуть використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

«У меню шкільних їдалень з'являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – розповів Євген Клопотенко.

Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.

Підхід до реформування системи шкільного харчування був комплексним і включав державний моніторинг постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування. Цьогоріч Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провела 414 позапланових та 8 планових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. Перевірено 3 966 постачальників та 466 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14 531 закладу загальної середньої освіти.

«Зміни, які сьогодні відбуваються в надважливий сфері шкільного харчування, є прекрасним взірцем командної роботи під патронатом Олени Зеленської. І мені дуже приємно, що я безпосередньо беру участь у процесі, який закладає підвалини нової системи на багато років вперед. Оновлене меню, яке сьогодні було презентоване, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров’я дітей», – наголосила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Як зазначила Перша леді, наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві. 

Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.

Більше за темою Загальна середня освіта

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux