• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

До Міжнародної космічної станції на SpaceX Dragon полетіли проєкти українських учнів

Опубліковано 29 листопада 2022 року о 16:30
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

26 листопада 2022 року в межах програми шкільних космічних експериментів (Student Spaceflight Experiments Program, SSEP) 2 команди від України відправили справжні мінілабораторії для дослідження мікрогравітації на Міжнародну космічну станцію.

Вперше в міжнародній місії присутні два шкільні українські проєкти Малої академії наук України – учнів одеського Рішельєвського наукового ліцею та Харківської гімназії №47.

Команда з Рішельєвського наукового ліцею (м. Одеса) – це учні 8 класу Андрій Гриб і Микита Скрипник. Спільно з науковою керівницею Анастасією Маслечко хлопці досліджуватимуть вплив мікрогравітації на калій(III) гексаціаноферат.

Внаслідок експерименту діти з’ясують, чи впливає відсутність гравітації на процес формування кристалів калію(ІІІ) гексаціаноферату, їхні розміри, кількість і форму.

Команда Харківської гімназії №47 – це 11-класники Михайло Гарькавець, Владислав Волков, Софія Давидова та Єлизавета Садчикова. Разом із науковим керівником Андрієм Самойловим вони вирішили дослідити вплив мікрогравітації на структуру пломб і міцність їхнього з’єднання із зубами.

Стоматологічні проблеми в космосі ще небезпечніші, ніж на Землі. Більша частина їжі космонавтів недостатньо тверда для стимуляції оновлення дентину. Зуби з часом декальцифікуються та стають крихкими. Тож за тривалих перельотів виникає потреба пломбування. Наприклад, космонавту Олегу Новицькому довелося встановити тимчасову пломбу в космосі. Під час експерименту команда з’ясує, чи відрізняються стоматологічні матеріали, що затверділи в умовах мікрогравітації, від тих, які формуються на Землі.

Від започаткування програми у 2010 році понад 134 600 школярів подали більш ніж 27 230 пропозицій досліджень у космосі. А для відправки на космічну станцію відібрали 340 шкільних експериментів.

Усі учасники команд-переможців спостерігали за відльотом ракети на мисі Канаверал – історичному майданчику 39A, з якого запускалися всі місії «Аполлон» на Місяць. А паралельно з експериментами на МКС команди проводитимуть дослідження в лабораторіях на Землі під наглядом експертів з NASA, Національного центру наукової освіти про Землю та космос (США) та приватної американської космічної компанії Nanoracks. Після завершення експерименту на МКС учасники порівняють отримані результати з дослідженнями в умовах земного тяжіння.

Докладніше

Програма шкільних космічних експериментів SSEP (Student Spaceflight Experiments Program) працює з 2010 року і вже доставила на Міжнародну космічну станцію (МКС) більш ніж 300 шкільних проєктів.

Мала академія наук України (МАН) вперше долучилась до SSEP у 2021 році. У пілотному конкурсі взяли участь сім закладів освіти з шести регіонів України.

МАН братиме участь у програмі SSEP і наступного року. Вже розпочався конкурсний відбір проєктів.

Нагадаємо, визначено переможців першого хакатону щодо мінеральних та металургійних процесів для сталого розвитку країни.

Більше за темою МАН
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux