A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Визначено переможців першого хакатону щодо мінеральних та металургійних процесів для сталого розвитку країни

Опубліковано 29 листопада 2022 року о 11:20


З 25 до 28 листопада в Україні проходив перший хакатон «Change4Future Hackathon» з фокусом на мінеральні та металургійні процеси для сталого розвитку.

У перші три дні команди готувались до пітчингу, працювали з наставниками над челенджами та отримували цінні поради щодо вдосконалення проєктів.

Завершальним етапом хакатону став Demo Day, під час якого виступили:

  • Оксана Крукевич – керівник експертної групи з питань розвитку інновацій директорату науки та інновацій Міністерства освіти та науки України;
  • Андрій Заікін – засновник та CEO YEP Startup Incubator;
  • Евеліна Комарницька – модератор заходу, представник Українського фонду стартапів. 

«Учені та дослідники університетів та наукових установ України продовжують працювати в надскладних умовах над розвитком власних проєктів заради майбутнього нашої держави. Ідеї фіналістів – це унікальні проєкти в галузі геології, які враховують стан економіки країни, визначені пріоритети щодо курсу на європейську інтеграцію, а також сучасні реалії та можливості галузі, геологічних підприємств і напрями технологічного прогресу. Наступний крок – це масштабування вказаних проєктів та їхня практична реалізація, для цього Міністерство освіти і науки України працює над впровадженням нових та підтримкою наявних інструментів, які дають змогу налагодити взаємодію науки та бізнесу в Україні», – зазначила Оксана Крукевич. 

15 фіналістів презентували власні проєкти. За результатами пітчингу переможцями 5 челенджів стали:

  • Critical HydroMinerals Calculator (CHydroMC) – ідея полягає в розробленні програмного забезпечення для розрахунку та оцінювання проєктів видобутку корисних копалин з супутніх пластових вод нафтових родовищ.
  • Fenite haloes of alkaline rocks and carbonatites – проєкт присвячений комплексному вивченню порід фенітових ауреол, які оточують лужні та карбонатитові комплекси – потенційні джерела фосфорної та рідкіснометалевої сировини.
  • ThermoSalt – поєднання видобутку солі з розсолів та виробництва геотермальної енергії з технологією уловлювання та зберігання вуглецю, що допоможе створити «зелені» проєкти з нульовим рівнем викидів, високою доданою вартістю, значним соціальним ефектом та пом'якшенням екологічних ризиків. Це сталий життєвий цикл проєкту з виробництвом деяких CRM, важливих для майбутньої відбудови України.
  • The MACSIO Expert System – система, яка базується на унікальних даних про технологічні властивості багатокомпонентних оксидних систем. Вона може проводити оцінювання нової сировини або відходів, що дає можливість використовувати їх в технологічному процесі в металургії.
  • Geoscaninform – геофізичний метод пошуків та розвідки корисних копалин, який захищений національними патентами, а його точність доведена під час проведення геологорозвідувальних робіт як на суші, так і на шельфі.

Гранти від Геологічної інвестиційної групи в розмірі $1000 отримали Critical HydroMinerals Calculator та Evaluation and ranking of zircon-ilmenite placers.

Захід організовано Українським фондом стартапів спільно з EIT RawMaterials за підтримки Міністерства освіти і науки України, UNIT.City, ReThink, greencubator, Геологічної інвестиційної групи, DTEK Oil&Gas – ДТЕК Нафтогаз, European Business Association та Національної асоціації добувної промисловості України.

Нагадаємо, платформа «Labster» для віртуальних лабораторій та інтерактивної науки відкриває нові можливості для України.