• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Відбулась онлайн-дискусія щодо безпеки руху на велосипеді й актуальності теми для Нової української школи

Опубліковано 10 лютого 2022 року о 11:03
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Освіта з безпеки руху на велосипеді є актуальною для Нової української школи, відповідає ключовим принципам НУШ і здатна забезпечити ефективний захист дітей і підлітків в Україні. Про це йшлося під час публічної онлайн-дискусії «Veloforum online talks: актуальність освіти з безпеки руху для Нової української школи», яка відбулась 8 лютого 2022 року.

У дискусії, організованій U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»), взяли участь представники Міністерства освіти і науки, Верховної Ради, Національної поліції, громадського сектору та освітнього експертного середовища.

«Безпека дорожнього руху – у фокусі змісту загальної середньої освіти в Україні. З 2005 року в базовій середній освіті впроваджено предмет “Основи здоров’я”, який інтегрує елементи знань щодо збереження і захисту життя та зміцнення здоров’я. У межах цього предмета вивчається змістовий модуль “Безпека на дорозі”, в якому увагу зосереджено на поведінці пішохода, пасажира тощо. Однак, оскільки все більше дітей і молоді стають учасниками дорожнього руху на велосипедах, скутерах, мопедах тощо, навчання дітей свідомій і безпечній поведінці на дорозі є дуже актуальним», – зазначила  начальник відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН Світлана Фіцайло.

За її словами, у школах було б корисно мати додатковий ресурс для відпрацювання навичок безпечної поведінки на дорозі у вигляді факультативного курсу (курсу за вибором) з безпеки руху на велосипеді, відповідного варіативного модуля навчальної програми з фізичної культури, відповідних позаурочних програм, які заклад освіти може включати у свою освітню програму.

Як свідчить світова практика, необхідно поєднати усі заходи в єдину цілісну систему навчання та вирішувати питання комплексно, починаючи з раннього віку та поєднуючи практичні та теоретичні заняття у неперервному процесі навчання та формування відповідальної безпечної поведінки в умовах дорожнього руху.

«Метою нашого проєкту є інтегрувати навчання з безпеки руху на велосипеді в українську шкільну освіту, а також сприяти його впровадженню на основі розробленого документа національної політики. Така освіта в Україні забезпечить ефективніший захист дітей і підлітків на велосипедах та підвищить їхню участь у дорожньому русі. Наразі ми розробляємо навчальну програму і якісні методичні матеріали з безпеки руху на велосипеді для вчителів для того, щоб спростити їм роботу і зацікавити школи в тих громадах, де велосипед є одним з основних видів транспорту», – наголосила Ангеліна Гусар, координаторка проєкту «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та покращенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні».

Як відомо, освіта з безпеки руху на велосипеді вже давно є нормою в багатьох європейських країнах, зокрема в Німеччині, Нідерландах і Польщі. Кампанія «Велосипедом до школи» проходить у межах проєкту «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та покращенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні», який впроваджує U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») в партнерстві з ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Кампанію «Велосипедом до школи» також підтримує програма МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні в межах проєкту «Безпека руху для України: національна адвокація та промокампанія велосипедних громадських організацій».

Нагадаємо, триває процес відбору навчальної літератури для 9 класів за новим Порядком.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux