У Поліському університеті провели ХІІ Міжнародну конференцію «Органічне виробництво і продовольча безпека: цифрові технології та інновації»



За інформацією пресслужби Поліського національного університету
Протягом 15-16 травня на базі Поліського цифрового інноваційного хабу «POLIDIH» у Поліському національному університеті проходила ХІІ Міжнародна науково-практична конференція «Органічне виробництво і продовольча безпека: цифрові технології та інновації», до організації та проведення якої вже другий рік поспіль долучаються представники проєкту Еразмус+ в рамках модулю Жан Моне «Досвід ЄС у зеленому сільському господарстві для відновлення та трансформації України у післявоєнний період».
Захід у гібридному форматі зібрав понад 150 учасників, серед яких представники академічної спільноти, органів влади, аграрного бізнесу, сільських громад та широка громадськість з України, а також іноземні партнери.
З вітальним словом до присутніх звернулися ректор Поліського національного університету Олег Скидан, президентка IFOAM Organics International Карен Мапусуа та менеджер проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» Олександр Каліберда.
Подія стала майданчиком для обговорення інноваційних рішень для органічного сектору, досвіду цифрових інструментів моніторингу, сучасних вимог до якості органічної продукції, ролі біопрепаратів і новітніх методів землеробства, а також європейських підходів до організації агровиробництва, зокрема зелених технологій як інструменту підвищення екологічної ефективності виробництва та ключовому елементу реалізації Європейського зеленого курсу в аграрній сфері.
У рамках пленарного засідання заслухали низку змістовних доповідей, зокрема:
- Євген Милованов (Федерація органічного руху України) – Головні виклики для органічного руху в Україні та світі.
- Єва Лаце (сертифікаційний орган STC, Латвія) – Інноваційні рішення в діяльності сертифікаційного органу.
- Геральд Херрманн (ECOLAND Grains & Legumes, Німеччина) – ГІС для сертифікаційних даних і запобігання шахрайству.
- Мустафа Акуюз (ETKO, Туреччина) – Інноваційні підходи до простежуваності: від поля до шафи.
- Тетяна Федонюк (Поліський національний університет) – Інноваційне управління бур’янами: досвід проєкту AGROSUS
- Валентина Гамаюнова (Миколаївський НАУ) – Біодеструктори та біопрепарати в органічному землеробстві.
- Ігор Дідур (Вінницький НАУ) – Точне землеробство у сільському господарстві.
- Олеся Прісс (ТДАТУ) – Органічна продукція як засіб сталості продовольчої системи.
- Василь Шукалович (ТОВ «Органік стандарт») – Органічне виробництво в контексті Зеленого курсу ЄС.
- Іван Мринський (ХДАЕУ) – Цифровий моніторинг шкідників за органічного виробництва.
- Алла Болоховська (BTU) – Нові підходи до виходу на євроринок.
- Микола Биков (Асоціація «Дунайська соя») – Інновації в органічному землеробстві.
- Олена Стретович (ТОВ «Органік Мілк») – Інновації у виробництві органічної молочної продукції.
- Валентин Балабаш, Геннадій Іванов, Петро Романенко, Роман Данилко, Олександр Карпішин – молоді науковці, які презентували результати досліджень щодо ґрунтових біопрепаратів, якості шавлії лікарської, вирощування спельти тощо.
- Сергій Єкімов (Чеський аграрний університет) – Моделювання споживання продуктів залежно від інфляції.
- Тетяна Тимощук (Поліський національний університет) – Інтеграція Зеленого курсу ЄС в агросекторі України.
«Команда учасників проєкту 101127011-EGARTU «Досвід ЄС у зеленому сільському господарстві для відновлення та трансформації України у післявоєнний період» (викладачі Поліського національного університету Діна Лісогурська, Світлана Фурман, Тетяна Тимощук, Тетяна Швець) вдячна керівництву Поліського національного університету, Федерації органічного руху України, проєкту «Німецько-українська співпраця у сфері органічного сільського господарства», а також всім науковцям, студентам та партнерам за потужну професійну взаємодію, надихаюче середовище та сприяння сталому розвитку аграрної освіти в Україні», - зазначає Тетяна Тимощук.