• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Синергія освіти та інновацій: як розвиватиметься ІТ-освіта в Україні

Опубліковано 13 грудня 2023 року о 11:05
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

11–12 грудня в Києві відбулася масштабна конференція з ІТ-освіти — «Synergy. IT Business & IT Education». Вона об’єднала лідерів ІТ-бізнесу, представників державного та приватного сектору. Цього року вперше до події долучилися успішні українські EdTech-стартапи.

Подія тривала два насичених дні, об’єднала понад 300 офлайн-учасників, приблизно 30 спікерів та велику кількість онлайн-глядачів, які брали активну участь у кейс-стаді, чотирьох ґрунтовних панельних дискусіях та восьми воркшопах від лідерів ринку.

Під час події учасники обговорили тенденції та перспективи розвитку глобального ринку ІТ-освіти, синергію освіти та інновацій, плани з розвитку ІТ-освіти в Україні на 2024 рік. До дискусії долучилися Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації, та Михайло Винницький, заступник міністра освіти і науки України з питань вищої освіти.

«Освіта — це перший глобальний напрям, який матиме довгостроковий вплив на розвиток держави. Без розвитку науки неможливі інновації та розвиток новітніх технологій. Зараз ми працюємо над Національною стратегією інновацій. Вона діятиме спільно з треком із трансформації системи освіти. Уже в січні ми презентуємо план з розвитку освіти: цілі, проєкти та напрацювання першого цифрового освітнього продукту Мрія. Ми прагнемо, щоб у нашій країні було більше технологічних компаній вартістю в понад мільярд доларів. Зміни в освіті — фундамент для цього»— зазначив під час виступу Михайло Федоров.

Україна активно диджиталізується в освіті і науці. Це комплексна робота над побудовою екосистеми цифрових рішень, включно зі створенням безпечного електронного освітнього середовища, забезпеченням необхідної цифрової інфраструктури, підвищенням рівня цифрової компетентності викладачів та студентів.

Наразі команда Міністерства освіти і науки розробила новий підхід до державного фінансування вищої освіти, що передбачає грантову модель. Одним з варіантів його втілення є можливість податися на таке фінансування через Дію. Така система має на меті стимулювати молодь активно вступати до ЗВО, зокрема на спеціальності «Інженерія програмного забезпечення» та «Компʼютерні науки».

«ІТ-галузь є одним із головних драйверів трансформації освіти. Інновації у сфері бюджетного фінансування — запровадження грантів на здобуття освіти за деякими спеціальностями — призведуть до розширення доступу до якісної технологічної освіти, що підвищить конкурентоспроможність України на глобальному ринку ІТ-послуг і продуктів. Трансформація освіти, зокрема в галузі ІТ, спрямована на збільшення кількості осіб, які отримують державну підтримку здобуття освіти, на поліпшення якості тієї ж освіти й виховання субʼєктності у здобувачів через розширення їхнього вибору й конкуренції», — підкреслив Михайло Винницький, заступник міністра освіти і науки України з питань вищої освіти.

Лише в синергії освіти, бізнесу та держави можливий справжній розвиток та економічне зростання. Бізнеси роблять значний внесок в освіту, розвивають власні освітні програми, навчають молодь та співробітників. Корпоративні університети у співпраці з приватними та державними ЗВО створюють успішні освітні програми, реалізують благодійні проєкти, навчають молодь, світчерів та дорослих, які прагнуть удосконалюватися у професії.

«Synergy. IT Business & IT Education — це щорічна подія, на якій ми говоримо про майбутнє освіти. А майбутнє освіти — за технологіями. ІТ — драйвер економічного зростання країн та інших окремих галузей, оскільки інтегрована в усі сфери економіки. Сьогодні розвиток жодної з індустрій неможливо уявити без новітніх технологій, цифрових рішень та диджиталізації. EdTech-стартапи, створені завдяки інтеграції найновіших технологій, АІ та наукових розробок — це майбутнє, яке вже стає частиною нашого повсякденного життя», — наголосила Марія Шевчук, в.о. виконавчої директорки Асоціації «IT Ukraine».

Другий день події відбувся онлайн та надав можливість понад 200 учасникам безкоштовно відвідати практичні воркшопи від компаній — лідерів ІТ-ринку.

Цьогорічна «Synergy. IT Business & IT Education» — благодійна подія. 100% усіх коштів, які були зібрані з продажу квитків, Асоціація «IT Ukraine» передасть на купівлю автомобілів для захисників у межах проєкту «Загартована сотня», що реалізується ГО «Загартовані серця».

Запис трансляції можна переглянути за покликанням.

Захід організувала IТ Ukraine Association за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства освіти і науки України. Bank partner — UKRSIBBANK BNP Paribas Group. Gold partners  EPAM Ukraine та SoftServe Ukraine. Silver partners  GlobalLogic UkraineN-iXSigma Software Group. Education partner GoIT. Academic partner American University Kyiv. Water partner Моршинська.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux