• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Освітяни спільно з науковцями обговорили ініціативу створення Президентського університету

Опубліковано 19 листопада 2021 року о 11:22
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Учора, 18 листопада 2021 року, в Одеській обласній державній адміністрації відбулося онлайн-засідання круглого столу за участю представників Міністерства освіти і науки України, народних депутатів, освітян і науковців. Експерти обговорили перспективи створення Президентського університету. 

Засідання круглого столу відкрив заступник керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров. Він акцентував увагу на важливості проводити такі обговорення, обмінюватися експертними  думками і позиціями щодо реалізації проєкту «Президентський університет».

Голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький переконаний, що тема, яка винесена на обговорення – має серйозну перспективу, а Президентський Університет – є стратегічним елементом розвитком держави. «Є стратегії людського розвитку і базові документи Ради національної безпеки оборони, які введені в дію Указом Президента. Без 6 ключових позицій, визначених Президентом і урядовою програмою по розбудові Президентського Університету, у нас немає перспектив. Тому в держбюджеті має буде гарантоване виконання запропонованих дисциплін і напрямів», – наголосив Сергій Гриневецький. Також він впевнений, створення інноваційної продукції запобігне відтоку молоді закордон.

Народна депутатка від фракції «Слуга Народу» і голова підкомітету з питань вищої освіти комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина зазначила, що Президентський Університет – це загальнонаціональний проєкт, який має стати спільною працею, спільним надбанням, який стане першим кроком великої майбутньої трансформації системи вищої освіти в Україні. Також Юлія Гришина запропонувала всім небайдужим освітянам і викладачам долучатися до проєкту, разом створити інноваційний сучасний університет.

 Проєкт Президентського університету презентував заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук. 

«Розвиток сфери освіти необхідний для економічного та стратегічного зростання нашої країни. Саме тому впровадження проєкту Президентського університету є важливим кроком  реформування та становлення системи вищої освіти», – зазначив Ігор Гарбарук. 

За словами заступника Міністра, для формування науково-технічного потенціалу всіх напрямів навчання, в університеті будуть впроваджуватися шість професійних спеціальностей, по кожній з яких опрацьовано ключові навчальні програми, спрямовані на розвиток навичок. 

«Університет – це установа, яка зможе акумулювати в собі кращі надбання в сфері вищої освіти держави, апробувати, генерувати їх та віддати сфері вищої освіти України», – підкреслив заступник Міністра. 

До обговорення ініціативи створення Президентського університету приєднався Голова Ради ректорів закладів вищої освіти Одеської області, ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко, за його словами Президентський університет – амбітна модель на рівні "Гарварду" та "Кембриджу". Сергій Степаненко зазначив, що відпрацьована модель Президентського університету в подальшому буде розповсюджена й на інші заклади вищої освіти країни. Ректор Одеського державного екологічного університету наголосив, що важливо організувати академічну мобільність, задля можливості стажування викладачів і студентів у Президентському університеті.

В свою чергу, Ректор КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» Любов Задорожна переконана, що існуючий Освітянський технопарк – це та установа, яка підготовить нових кращих студентів для університетів, зокрема для Президентського Університету.

Підсумовуючи засідання круглого столу, директор навчально-наукового інституту публічної служби та управління ДУ «Одеська політехніка» Микола Їжа наголосив, що керівники вищої освіти, мешканці України із задоволенням підтримують утворення закладу, який підготує фахівців у затребуваних галузях і посилить державну безпеку.

Нагадаємо, відбувся Круглий стіл щодо спільних напрацювань для запуску освітнього процесу у Президентському університеті за участю Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux