На Буковині втілюють нову систему шкільного хар??ування

За ініціативи департаменту освіти і науки Чернівецької обласної державної аміністрації та управління освіти міської ради у школах м. Чернівці для учнів 3-4 класів вперше впроваджено систему «шведських столів» замість традиційної роздаткової.
Застосування цієї системи харчування допоможе дітям перед тим, як споживати страви, роздивитися їх, оцінити якість, підібрати щось до смаку. Крім того, така система харчування має переваги перед роздатковою, що традиційно практикується у шкільних їдальнях, а саме:
1) діти мають можливість вибирати між двома сніданками (два салати, два гарніри, м’ясна чи рибна страва і два види напоїв);
2) збереження температурного режиму страви (є марміт для підтримки температури страви);
3) скорочується час видачі сніданків (за одну перерву можуть прохарчуватися 50% школярів початкової школи, а кухонні працівники мають більше часу для обслуговування школярів за вільним вибором, які харчуються за батьківські кошти);
4) виховується відповідальність та самостійність, культура вживання їжі;
5) діти із задоволенням беруть їжу (кожен може взяти стільки, скільки забажає).
Вперше ця система почала працювати в Чернівецькій загальноосвітній школі №16 у березні 2015 року. Ще в двох чернівецьких школах №6 та №28 впроваджено систему «шведських столів». Сьогодні 562 учнів 3-4 класів трьох шкіл міста харчуються за типом «шведської лінії».
Наразі райони визначаються щодо впровадження «шведських столів». Питання виносяться на засідання сесій районних рад і до 20 січня 2016 року будуть визначені школи, які впроваджуватимуть експеримент із харчуванням.
Вартість однієї лінії коштує близько 40 тисяч гривень. Питання щодо виділення коштів винесено на розгляд сесій районних рад у рамках розгляду бюджетів місцевого самоврядування на 2016 рік.
За інформацією департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА