• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

МОН і Мінцифри обговорили з Британською Радою в Україні проєкти в межах програми популяризації англійської мови Future Perfect

Опубліковано 14 листопада 2023 року о 15:30
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Днями заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків спільно з колегами з міністерства, Команди підтримки відновлення і реформ, а також Міністерства цифрової трансформації України провели робочу зустріч із представниками Британської Ради в Україні щодо програми популяризації англійської мови Future Perfect.

Future Perfect — національна програма популяризації англійської як мови міжнародного спілкування в Україні, створена з ініціативи Президента України. Координуватимуть реалізацію програми Міністерство цифрової трансформації України у співпраці з Міністерством освіти і науки України й Міністерством культури та інформаційної політики України.

Метою зустрічі було обговорити напрями програми, до втілення яких могла б долучитися Британська Рада в Україні.

Зокрема, порушили питання щодо:

  • розвитку каналів комунікації з учителями й серед них;
  • аналізу прогалин у доступі вчителів до цифрових інструментів;
  • визначення платформ, застосунків та інструментів для викладання й оцінювання, а також обміну досвідом;
  • створення професійних спільнот учителів;
  • розроблення стратегії забезпечення стандартизованої технічної інфраструктури;
  • розуміння оцінювання як розвивального інструменту для навчання (включно з онлайн-оцінюванням).

Під час зустрічі проговорили можливі ідеї співпраці з Британською Радою в Україні щодо втілення програми Future Perfect. Зокрема, організація могла б зосередитися на професійному розвитку вчителів, оцінюванні знань з англійської мови, адже вона має чималий досвід і протягом багатьох років надає підтримку Україні.

У межах співпраці буде здійснюватися підготовка й підтримка як учителів, які вже працюють, так і майбутніх педагогів. Також цінною може стати підтримка в узгодженні системи оцінювання з англійської мови, що застосовується в школах, із навчальними програмами, підходами до викладання й підготовкою вчителів.

Наступним кроком переговорів буде фіналізація дорожньої карти й домовленість щодо конкретних проєктів за участю Британської Ради.

«Ми в міністерстві віримо й неодноразово переконувалися, що співпраця з неурядовими організаціями і міжнародними партнерами є важливою для втілення реформ та розвитку освіти. Завдяки цьому ми можемо враховувати в освітній політиці різноманітні досвіди й потреби, ще більше залучати практиків й ефективніше реалізовувати задумане. Важливо, що МОН має довготривалі партнерські стосунки з Британською Радою, й ми вдячні за готовність продовжувати роботу та докладати зусиль до якісної підготовки і підвищення кваліфікації вчителів англійської мови», — сказав Андрій Сташків.

Програма Future Perfect передбачає дуже багато напрямів щодо популяризації англійської мови, а підтримка вчителів і викладачів — один із ключових її аспектів.

«Ми прагнемо дати українцям гарний привід та можливості вивчати англійську. Важливу роль для розвитку мовних навичок відіграють викладачі. Якщо рівень знання англійської в країні зміниться, то вчителі будуть в авангарді цих змін», — зазначила Валерія Іонан, заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Також під час зустрічі презентували результати й рекомендації з національного дослідження мотивації та тестування вчителів англійської мови України, яке в серпні 2023 року провели Міністерство цифрової трансформації, МОН, Британська Рада й Acer.

«Понад 90% учителів англійської в Україні мають рівень знання мови B2 і вище, що є досить високим рівнем, у порівнянні з іншими країнами також. Окрім того, мотивація вчителів є надзвичайно високою», — зазначив доктор Джеймі Данлі (Dr Jamie Dunlea), старший дослідник Британської Ради.

Ключові результати дослідження охоплюють чотири навички володіння англійською мовою:

  • слухання (Listening): 17,9% опитаних учителів мають рівень С; 44,9% — рівень В2; 31,3% — рівень В1 та 5,9% — рівень А;
  • читання (Reading): 41,5% опитаних учителів мають рівень В2; 35,2% — рівень В1; 17,9% — рівень С та 5,3% — рівень А;
  • письмо (Writing): 29,4% опитаних учителів мають рівень В2; 10% — рівень С; 6,7% вчителів —рівень А та 54% — рівень В1;
  • мовлення (Speaking): 54,3% опитаних учителів мають рівень В1; 31,6% — рівень В2; 13,8% — рівень С та 0,4% — рівень А.

У межах дослідження сформовано рекомендації для втілення освітнього політики щодо викладання англійської мови в школах. Ось основні з них:

  1. Побудова дієвої моделі комунікації між школами й учителями, а також між вчителями напряму.
  2. Проведення технічного аудиту платформ та інструментів, які можуть підтримувати досягнення цілей програми.
  3. Розроблення профільних навчальних програм і матеріалів, які доступні онлайн.
  4. Зміцнення потенціалу в царині онлайн-оцінювання.

Директор Британської Ради в Україні Колм МакГіверн поділився враженнями від зустрічі й планів: «Я насправді захоплююся амбіціями Міністерства освіти і науки та Міністерства цифрової трансформації щодо англійської мови в Україні. Учителі працюють у найскладніших умовах, які тільки можна уявити. Але результати дорожньої карти, яку ми сьогодні визначаємо з нашими партнерами, також є дуже амбітними. І я думаю, що вони забезпечать Україні те, що потрібно для реалізації планів щодо англійської мови в майбутньому. У нас справді сильне партнерство. У нас є чудові ідеї. І кожен із нас поділяє зобов'язання, які ми маємо виконати, щоб реалізувати цю програму».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux