• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Як відзначили День дошкілля 2023?

Опубліковано 29 вересня 2023 року о 18:55
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Цього тижня Міністерство освіти і науки України провело онлайн-подію, на якій зібралися спікери та освітні експерти, щоб підтримати працівників дошкілля, надати їм навчальні ресурси та наголосити на важливості професії.

Дошкільний вік є критично важливим періодом у житті дитини, оскільки саме на цьому етапі формуються основні знання, навички та цінності. Вихователі та методисти створюють сприятливе середовище для засвоєння знань, допомагають дітям розвивати соціальні навички та навчають їх важливим життєвим компетенціям, таким як розв'язання конфліктів та виявлення емоційного інтелекту.

Вихователі закладають основу для подальшого успішного навчання та соціальної адаптації дітей у майбутньому. Саме тому їхня робота має велике значення для становлення і розвитку молодого покоління.

«Вихователі  це перші провідники дитини. Вони закохують в життя, вони можуть стати добрим другом, наставником, внутрішньою опорою і силою для дитини і також для батьків»— закцентувала заступниця міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова.

Під час онлайн-події також згадали про створення нових можливостей для дебюрократизації процесів та зміни моделі оплати праці у сфері дошкільної освіти. Адже робота з дітьми - відповідальна і важка справа. Ми хочемо, щоб вихователі змогли повністю зосередитись на цьому і максимально якісно залучитися у роботу з дітьми. Для цього маємо забезпечити їм всі умови.

«Завдання нашої команди – допомогти вам: створити нові можливості для розвитку дошкілля та ліпші умови роботи. Найкращий старт зумовлює найкращий результат, саме тому ми повинні інвестувати в дошкілля – кошти, зусилля та час», — зазначив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий під час звернення до вихователів.

Також на зустрічі говорили про важливість психоемоційного здоров’я, а психологиня Інна Горбенко поділились порадами щодо того, як підтримати психологічну рівновагу у довгостроковій та короткостроковій перспективах.

Разом із фахівчинею відділу освіти Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Анастасією Коноваловою обговорили альтернативні форми дошкільної освіти. Для України це стало необхідним кроком, щоб адаптуватися до безпекових викликів після повномасштабного вторгнення. За словами Анастасії, на сьогодні вже маємо вдалі моделі дошкільної освіти у регіонах, де немає доступу до очного навчання.

По-перше, використовується модель змішаного навчання, коли поєднується онлайн, очне і домашнє навчання. Батькам допомагають організувати домашнє навчання, наприклад, існує платформа НУМО, спеціально розроблена експертами ЮНІСЕФ і МОН, де батьки та вихователі можуть знайти навчально-розвивальні матеріали для дошкільнят.

По-друге, кожна область і громада впроваджує свої моделі. Зокрема, у Дніпропетровській області пілотується модель мобільного садочка, коли освітня команда виїжджає у віддалені безпечні райони. А на Одещині дошкільнята відвідують садочки неповний день.

Вихователі продовжують працювати на тлі стресових обставин та переживань. У таких умовах вони навчають дітей адаптивності та гнучкості, вчать дотримуватися правил безпеки, піклуються про їхнє фізичне і психологічне здоров'я. І крім цього, вчать пізнавати світ, проявляти творчість та взаємодіяти з іншими.

Дякуємо за вашу працю! Бажаємо терпіння, сил та наснаги!

Добірка корисних матеріалів і курсів для педагогів дошкілля:

Фасилітований онлайн-курс для педагогів дошкілля з розвитку культури демократії у закладі дошкільної освіти

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux