• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Відрядження МОН до США: зміцнення співпраці та підтримка української освіти

Опубліковано 18 березня 2024 року о 18:50
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Завершився робочий візит міністра освіти і науки України Оксена Лісового і першого заступника міністра Євгена Кудрявця до Сполучених Штатів Америки. Метою візиту було налагодження співпраці з ключовими міжнародними організаціями, залучення додаткової підтримки для українських освітніх ініціатив та обговорення актуальних питань розвитку освіти і науки в Україні в умовах війни.

Першою важливою подією відрядження став захід-анонс програми Міністерства освіти і науки України спільно з фондом ООН з підтримки освіти в надзвичайних ситуаціях «Освіта не може чекати» (Education Cannot Wait). На ньому міністр освіти і науки Оксен Лісовий зустрівся з виконавчою директоркою фонду Ясмін Шеріф. Вони оголосили про початок багаторічної програми підтримки України у сфері освіти, на яку фонд виділив 18 мільйонів доларів США. Програма передбачає інфраструктурну підтримку, підвищення якості навчання та розбудову неформальної освіти. Її реалізовуватимуть два потужні консорціуми — місцевий на чолі з Київською школою економіки (KSE) та міжнародний під керівництвом фінської гуманітарної організації «Finn Church Aid». Програма розрахована на 2024-2026 роки і охопить понад 40 тисяч дітей та 12 тисяч учителів із найбільш вразливих категорій населення. Фактичне її впровадження почнеться вже за кілька тижнів. Прогрес реалізації програми можна відстежувати на офіційних каналах МОН.

Другим ключовим моментом відрядження стало підписання 5-річної Угоди між МОН і Смітсонівським інститутом США про використання ліцензій на освітні програми в межах проєкту «Наука в класи». Підписання відбулося 14 березня в Посольстві України у США за участю міністра Оксена Лісового, першого заступника міністра Євгена Кудрявця, представників Смітсонівського інституту та пані послом України в США Оксаною Маркаровою. Угода надає МОН право на переклад і адаптацію 24 освітніх модулів інституту під стандарти Нової української школи для 1-5 класів і дошкільнят протягом 5 років. Це дозволить зміцнити STEM-освіту в молодшій школі за допомогою таких цікавих практичних матеріалів від Смітсонівського інституту, як ігор, симуляції та книжок.

13 і 14 березня відбулися зустрічі міністра Оксена Лісового з представниками Світового банку, Європейського Союзу, USAID, інших міжнародних організацій та ключових країн-партнерів. На них МОН презентувало «Стратегічний план діяльності МОН до 2027 року» та освітні проєкти зі Світовим банком, зокрема концепцію «Вдосконалення результатів освіти в скрутний час» (LEARN). Обговорювались виклики через війну: людські втрати, руйнування інфраструктури, необхідність трансформації освітнього процесу. Озвучена місія МОН — трансформація української освіти та стимулювання розвитку науки в Україні загалом, забезпечення сталого безперервного розвитку системи освіти для відновлення та розбудови конкурентоспроможної та інноваційної України. Окремо провели зустрічі з віцепрезиденткою Світового банку Антонеллою Бассані, директором з освіти Луісом Бенвеністе та директором з питань України Арупом Банерджі.

15 березня відбулася зустріч із президентом і головним виконавчим директором Асоціації науково-технологічних центрів ASTC Крістофером Нельсоном. На зустрічі було оголошено про багаторічний міжнародний проєкт «Світова ініціатива центрів науки для України» (World Science Centers Initiative for Ukraine — WSCI), запуск якого відбудеться найближчими тижнями. WSCI — глобальний проєкт передання експозицій та освітніх програм провідних світових центрів для налагодження наукової освіти в Україні, особливо для внутрішньо переміщених дітей та молоді. Обговорювались деталі реалізації WSCI за участю МОН, Малої академії наук і самої ASTC.

Під час візиту до США міністр освіти і науки Оксен Лісовий України та перший заступник міністра Євген Кудрявець також зустрівся з низкою впливових міжнародних організацій для обговорення можливостей співпраці та залучення додаткової підтримки освітніх ініціатив в Україні. Серед партнерів на ключових зустрічах були:

  • Theirworld — міжнародна дитяча благодійна організація, з якою обговорювали співпрацю в межах проєктів раннього розвитку дітей (Early Years), «коаліцію девайсів» та створення Музею математики. Подякували за передання 70 000 гаджетів у 2022 році та підтримку спільних ініціатив. Обговорювалось їхнє можливе розширення, зокрема, що стосується фандрейзингової кампанії «Act for Early Years» для дошкілля України.
  • IREX — організація, що підтримує демократичні ініціативи та медіаграмотність. МОН висловило вдячність за проєкти з медіаграмотності, зокрема «Вивчай та розрізняй». Ключова тема — можливість підтримки IREX у реалізації проєкту співпраці зі Смітсонівським інститутом «Наука в класи».
  • American Councils — неприбуткова організація, відома програмами культурної дипломатії та академічних обмінів. На зустрічі подякували за програми обміну FLEX, підтримку ЗНО та академічної доброчесності. Розглядали програми обміну для викладачів і науковців, а також сприяння в дистанційному викладанні англійської.
  • Global Partnership for Education — багатостороння партнерська та фінансова платформа, спрямована на зміцнення систем освіти в країнах, що розвиваються. Обговорили з головною виконавчою директоркою GPE Лаурою Фрігенті активацію програми підтримки GPE Multiplier, її спроможності та нову фазу підтримки освітніх ініціатив. 
  • USAID — незалежне агентство федерального уряду США, яке надає особливу увагу боротьбі з корупцією, протидії наслідкам російської агресії та сприянню економічному розвитку й енергетичній безпеці в Україні. Під час зустрічі домовилися про розвиток тимчасових освітніх центрів, спільну роботу над моделюванням інструментів впливу на демографічну кризу та запропонували долучитися до «коаліції девайсів».

Крім того, провели окремі зустрічі в Державному департаменті США та Міністерстві освіти США на найвищому рівні й домовилися, що будемо разом працювати над розвитком білінгвальної освіти в Україні, підтримкою вчителів англійської мови, розширенням програм підготовки управлінців в освітні установи, форматами підтримки українських дітей за кордоном та багато інших питань.

Також провели важливу зустріч з Асоціацією керівних рад університетів і коледжів, на якій домовились разом працювати над реформою вищої освіти в Україні в розрізі функціонування та ролі наглядових рад.

Відрядження міністра освіти і науки України та першого заступника міністра Євгена Кудрявця до США стало значним кроком у зміцненні міжнародної співпраці та залученні додаткової підтримки для української освіти. Завдяки візиту було підписано низку угод, залучено додаткове фінансування та встановлено контакти з впливовими міжнародними організаціями. Це відкриває нові можливості для розвитку української освіти і науки та свідчить про єдність і підтримку світового суспільства у боротьбі за вільну та демократичну Україну.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux