• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Відбулося обговорення впровадження реформи профільної середньої освіти на Київщині

Опубліковано 19 червня 2024 року о 13:40
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE
Автор фото – DECIDE

Тривають громадські обговорення реформи профільної середньої освіти в регіонах. 18 червня в Київській області відбулася зустріч із низки запланованих Міністерством освіти і науки України. Захід організовано в партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та за сприяння Київської ОВА.

Врахування специфіки кожного регіону є важливим чинником для досягнення суспільного консенсусу, мотивації до майбутніх змін та планування кроків утілення реформи. Мета зустрічі — обговорення цілей реформи, особливостей її впровадження, отримання від громад пропозицій щодо змін до законодавства.

До обговорення долучилися понад 150 учасників, серед яких представники МОН, ОВА, ОР, Проєкту DECIDE, голови РВА, керівники органів управління РВА, голови ТГ, керівники органів управління освіти ТГ, керівники закладів середньої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти.

Затвердження планів формування мережі закладів профільної освіти відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» має відбутися до 1 вересня цього року. У межах реформування має бути створено спроможну мережу закладів та оновлено освітню інфраструктуру. Якісна й доступна освіта — це компетенція органів місцевого самоврядування, тому ця реформа є реформою громад. Водночас МОН буде підтримувати їх на всьому шляху змін. 

З 2027 року передбачено запровадження трирічної профільної середньої освіти (10–12 класи) за двома спрямуваннями: академічним, із поглибленим вивченням предметів і курсів для здобуття вищої освіти; професійним, орієнтованим на здобуття професії згідно з потребами ринку праці. Реформа профільної середньої освіти — частина комплексного оновлення за концепцією НУШ, яка стосуватиметься повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти. 

Створення мережі великих академічних ліцеїв, у яких старшокласники зможуть обирати освітній профіль із поглибленою профорієнтаційною підготовкою, інтегровані курси / предмети в межах та поза профілем, є основним завданням реформи. Ці заклади мають бути відокремлені від початкової і базової шкіл та доступні для учнів. 

Доповідачі розповіли про цілі реформи й етапи її впровадження. Окрім того, детально зупинилися на питанні щодо засновників академічних ліцеїв, можливих умовах співробітництва територіальних громад і моделях фінансування. 

Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України, звернув увагу, що реформа стосується насамперед громад, адже саме для них найбільш актуальним є збереження людського капіталу. А успішним майбутнє буде в громади, де учні завдяки ліпшій освіті зможуть зробити більше для розбудови своїх сіл і міст. 

«Водночас голови й депутати громад мають тверезо оцінювати демографічну ситуацію. Якщо в громаді багато учнів і найближчим часом не очікується різкого падіння їхньої кількості, то там можна створити великий ліцей, який дасть широкий вибір профілів і предметів / інтегрованих курсів. Проте громади, в яких прогнозується невелика кількість учнів старших класів, мають співпрацювати, щоб організувати ліцеї, що будуть надавати освіту учнівству кількох громад. Їм потрібно розуміти важливість освіти та її цінності для майбутнього України. І обʼєднуватися навколо цих цінностей і мети», — зазначив заступник міністра.

Реформа профільної середньої освіти важлива для збереження людей у країні, розвитку їхнього потенціалу та післявоєнної відбудови. 

Жанна Осипенко, заступниця голови Київської обласної державної адміністрації, зазначила:

«Завданням реформи профільної освіти в області є забезпечення надання якісних освітніх послуг всім жителям громад. Формуючи мережу закладів освіти, нам важливо враховувати особливості регіону і кожної територіальної громади, відновлення пошкодженої через російську агресію освітньої інфраструктури, а також процеси міграції та внутрішнього переселення».

Зокрема, у Київській області є 69 громад. Кількість учнів, які потенційно навчатимуться в ліцеях і професійних коледжах у 2030 році, — понад 77,2 тисячі (це нинішні 4–6 класи). З огляду на це нині заплановано, що в області будуть 114 академічних ліцеїв і 38 професійних коледжів.

Долучити громади до напрацювань пропозицій до законодавства й нормативних актів, врахувати можливі територіальні особливості та винятки — основна мета громадських обговорень. 

Менеджерка проєкту DECIDE Валентина Полторак розповіла про результати аналітичного етапу розроблення Стратегії реформи, до якого залучили понад 400 експертів. Експертка наголосила, що одне з найважливіших завдань громадських обговорень полягає у створенні діалогового майданчика, щоб позиція громад була врахована в документі. Адже громади, як засновники, часто будуть ухвалювати компромісні рішення, але безперечно повинні бути на користь якісної освіти для дітей.

«Проєкт DECIDE підтримує Міністерство освіти і науки України, області та територіальні громади в розробленні Стратегії реформування профільної середньої освіти до 2033 року, оновленні нормативно-правової бази, моделюванні мережі закладів профільної середньої освіти та багатьох інших заходах, що сприятимуть реформі й допоможуть втілити її в життя. Однак можна написати найкращу стратегію, але якщо не буде однодумців, готових її впроваджувати, вона так і залишиться просто документом. Тому дуже важливо, щоб голос громад, їхня позиція – були враховані, а самі громади стали партнерами уряду у впровадженні реформи».

Учасників дискусії цікавили питання: чи передбачатиме держава окрему субвенцію на підтримку профільної середньої освіти; особливості моделей фінансування академічних ліцеїв, які надаватимуть освіту дітям з кількох громад; як залучити найліпших учителів до викладання в академічних ліцеях; чи буде розширюватися система сертифікації та чи охопить вона всіх учителів; чи будуть враховані географічні та інші особливості областей.

Ці та інші питання держава буде розв’язувати на рівні законодавства та нормативних актів. Для цього і відбуваються обговорення — щоб почути думку громад та врахувати її. Наступна зустріч відбудеться в Одесі 27 червня.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux