• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Українські школярі здобули призові місця у світовому фіналі IT-конкурсу INFOMATRIX 2024

Опубліковано 04 червня 2024 року о 15:50
Автор фото – Київська МАН
Автор фото – Київська МАН
Автор фото – Київська МАН
Автор фото – НЕНЦ

У Світовому фіналі Міжнародного конкурсу комп'ютерних проєктів INFOMATRIX 2024 юні українські науковці вибороли безпрецедентну кількість призових місць у 23 із 24 номінацій, у яких брали участь: 5 платинових нагород, 7 золотих, 4 срібних та 7 бронзових медалей. Загалом 29 учасників команди Київської Малої академії наук стали переможцями, здобувши також спеціальні призи та грошові винагороди на суму 3300 євро.

Команда Київської МАН, офіційного партнера конкурсу, представила Україну у складі 33 учасників із десяти міст: Черкас, Кривого Рогу, Києва, Сквири, Львова, Миколаєва, Олександрії, Броварів, Рівного та Ковеля. Ці талановиті школярі — переможці національного відбору, організованого столичною МАН.

Серед розробок, які здобули призові місця — проєкт GestureVox Integration, мета якого полегшити керування комп’ютером шляхом додавання жестових та голосових команд, візуальна адаптація та осучаснення твору «Федько Халамидник», розробка способу вводу тексту для незрячих з використанням стандартної клавіатури, кібернетичний метод корекції постави, контроль польоту БПЛА під час дій РЕБ для SWAT та війська, еко-френдлі очищувач сонячних панелей, проєкт про відродження та популяризацію Таврійського розпису, освітньо-ігрова піксельна програма «G.Q.C.T.» для створення інноваційного пізнавального навчального середовища. А також багато інших розробок талановитих юних науковців, детальніше з кожною з них можна ознайомитися за посиланням.

Також від України в конкурсі INFOMATRIX 2024 брали участь представники Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді (НЕНЦ). Команда від НЕНЦ блискуче виступила, здобувши 12 медалей: 1 платинову, 6 срібних і 5 бронзових. Особливо варто відзначити Олександра Тимошенка та Макара Бурея з Чернігова, які здобули платинову медаль за розробку «Частотний аналізатор спектру "ЧАС"». Срібні медалі отримали учні з Харкова та Києва за проєкти в галузях медицини, освіти та оптимізації алгоритмів. Команду України очолював Іван Аврелович Ігнат, директор Чернівецької гімназії № 6. Підготовку координували представники національного Оргкомітету та члени Infomatrix Club Ukraine.

INFOMATRIX — це масштабні юнацькі змагання із програмування, комп'ютерного мистецтва, робототехніки та інших IT-напрямів. Його місія — стати каталізатором світових позитивних змін через технології, об'єднуючи далекоглядних молодих людей з різних культур. Цьогоріч у фіналі взяли участь 280 учасників із 17 країн світу, які змагалися у п'яти номінаціях: програмування, комп'ютерне мистецтво, апаратне управління, короткометражний фільм та хакатон. Відбір фіналістів та організацію участі команди традиційно проводить Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України, офіційний партнер INFOMATRIX в Україні.

Успіх української команди підтверджує високий рівень української IT-освіти. Уперше в історії конкурсу до складу журі увійшли українські експерти: Володимир Бірюков та Ольга Степанченко. Крім того, директорка Київської МАН Ірина Поліщук отримала честь виголосити вітальне слово та нагородити переможців у двох категоріях.

Визнання на міжнародному рівні свідчить про потужний потенціал наших учнів у галузі інформаційних технологій. Пишаємося здобутками! 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux