• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

У Чернігівській області відбувся регіональний форум реформи шкільного харчування

Опубліковано 18 січня 2024 року о 10:00
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Чернігівщина стала 12-ю областю, яка провела регіональний форум щодо впровадження реформи шкільного харчування. 16 січня Чернігівська обласна державна адміністрація зібрала представників органів місцевого самоврядування та громад, щоб презентувати напрацювання в межах реформи, продемонструвати успішні кейси впровадження змін, обговорити подальші кроки та плани.

Цей форум став першим із серії таких заходів у 2024 році — ще сім областей мають провести аналогічні зустрічі зі своїми громадами до кінця лютого. 

Традиційно до регіонального форуму долучилися представники Проєктного офісу реформи та спікери профільних міністерств і державних структур: Міністерства освіти і науки України, Міністерства інфраструктури, ЦЗО ДУ «Професійні закупівлі», Антимонопольного комітету України. 

Вони розповіли присутнім про інновації в системі харчування в закладах освіти, про зміни в законодавстві, які допоможуть органам місцевого самоврядування та адміністраціям закладів освіти покращувати харчування в школах та садочках, проаналізували ситуацію з вартістю харчування в регіоні та окреслили основні напрями роботи на цей рік. 

Менеджери Проєктного офісу ознайомили присутніх із завданнями, які стоять перед громадами в межах кожної з чотирьох цілей, визначених у Стратегії реформи. На базі цього документа кожна з областей вже найближчим часом має розробити та затвердити регіональну програму модернізації системи харчування в закладах освіти на місцях.

Також учасники заходу обговорили актуальні питання, пов'язані з удосконаленням процедури закупівель, вибором нових моделей харчування, контролем якості харчування дітей, модернізацією харчоблоків та іншими аспектами реформи.

Ірина Шумік, генеральна директорка директорату професійної освіти МОН, наголосила на тому, що підвищення кваліфікації кухарів, які готують для дітей у школах та садочках, є наріжним каменем успішного впровадження змін. Тож у процесі роботи над покращенням системи харчування дуже важливо приділяти достатньо уваги саме цьому напряму. Пані Шумік розповіла, що зі свого боку МОН спільно з партнерами з ГО «Національна асоціація громадського харчування», ГО «Культ Фуд» та низкою експертів зараз завершує роботу з розроблення нового професійного стандарту підготовки кухаря закладу освіти та докладає зусиль до системного навчання агентів змін. 

Уповноважена АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель Ганна Горносталь розповіла про правила закупівель продуктів і послуг харчування та озвучила порушення, які найчастіше зустрічаються у практиці АМКУ. 

Заступниця директора Департаменту — начальниця відділу південно-східних регіонів Департаменту впровадження пріоритетних проєктів регіонального розвитку та критичної інфраструктури Мінінфраструктури Юлія Подюк поділилась інформацією щодо можливостей залучення фінансових ресурсів міжнародних донорських фондів для модернізації харчоблоків закладів освіти (платформа «Dream») та відбору проєктів на відновлення коштом державного бюджету.

Реалізація реформи на місцях

Із ситуацією в Чернігівській області у сфері забезпечення харчуванням учнів шкіл учасників форуму ознайомив Юрій Музика, Начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації.

Він зазначив, що за даними Управління в області налічується близько 400 шкіл, але через близькість до кордону з росією та безпекову ситуацію тільки у 160 школах діти навчаються очно. Усі школи в 40-кілометровій зоні біля кордону працюють у дистанційному форматі. Та попри все в області навчається близько 90 тисяч учнів, які потребують підтримки та турботи. І забезпечення доступу до здорового харчування для дітей в таких умовах є одним із пріоритетних напрямів роботи місцевої влади — так само як і створення відповідних умов для навчання та харчування в закладах освіти. 

«Станом на початок січня 2024 року вже розроблено 11 проєктів відновлення та модернізації харчоблоків з використанням новітніх підходів загальною вартістю 63,4 млн грн, — зазначив Юрій Музика. — Їх планується включити до переліку обʼєктів, який буде подано на розгляд щодо отримання субвенції з державного бюджету»

Крім того, спільними зусиллями місцевої влади, громад, донорів та партнерів на кінець 2023 року вже вдалося відновити або модернізувати 51 харчоблок у закладах освіти Чернігівщини. Проте це лише перші кроки. Зараз область працює над розробленням регіональної програми впровадження реформи шкільного харчування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux