Шкільне харчування — інвестиція в здорове покоління, міцні громади, економіку й відновлення країни







У Києві підсумували результати реформи шкільного харчування за рік. Під час заходу перша леді України Олена Зеленська, представники профільних міністерств і команди реформи шкільного харчування обговорили досягнення кожної з чотирьох стратегічних цілей реформи:
1. Фінансова й інституційна спроможність громад
Одне з ключових завдань — забезпечити безоплатним харчуванням учнів початкової школи У жовтні уряд виділив 2 млрд гривень у формі субвенції, щоб учні 1–4 класів мали в школах одноразовий гарячий сніданок чи обід.
Окрім цього, Всесвітня продовольча програма ООН за перші шість місяців цього року надала підтримку школам у 13 областях України, профінансувавши 30% вартості щоденних гарячих обідів для 90 тисяч учнів початкових класів. З нового навчального року програму розширили, що дало змогу компенсувати вартість обідів уже для 160 тисяч дітей у 16 регіонах.
2. Модернізація інфраструктури шкільних кухонь і їдалень
Відремонтовано приблизно 20% харчоблоків у закладах освіти. Цьогоріч на оновлення харчоблоків було виділено 1,5 млрд грн із державного бюджету.
Інноваційне рішення для оптимізації організації харчування — перша в Україні фабрика-кухня, яка запрацювала в Бучі на Київщині. Щодня там готують 7,5 тисяч порцій для 16 закладів освіти. Будівництво другої фабрики-кухні триває в Лозовій на Харківщині.
3. Розвиток кадрового потенціалу
Цьогоріч понад 4200 кухарів шкільних їдалень пройшли спеціальне навчання. Для ефективної підготовки фахівців у 15 областях створили 21 кулінарний хаб — навчальні центри, де поєднують теоретичні знання з практичними навичками.
4. Комунікація щодо здорового харчування
Завдяки підтримці ЮНІСЕФ в Україні вдалося втілити комунікаційну кампанію, яку спрямовано на формування культури здорового харчування серед дітей та їхніх батьків / опікунів.
У серпні стартувала друга хвиля всеукраїнської комунікаційної кампанії «Головне — що всередині», яка допомагає підліткам навчитися вибирати корисні та якісні продукти замість менш здорових альтернатив. За період другої хвилі кампанії вдалося охопити майже 7 млн осіб.
«Наша четверта мета — глобальна. Ми хочемо, щоб українці усвідомлено обирали здорове харчування. Щоб здорові звички формувалися в дитинстві. Проте, звісно, ще дуже багато кампаній і просвітництва знадобиться, щоб харчові звички цілої країни змінилися», — зазначила Олена Зеленська.
Перша леді України також подякувала міжнародним партнерам реформи. Серед них — ЮНІСЕФ, Бюро ВООЗ в Україні, Всесвітня продовольча програма ООН, Швейцарсько-український проєкт DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я», Фонд Говарда Баффета, Європейський інвестиційний банк, Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI).
Завдання реформи на 2025 рік — масштабування на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів 5–11(12) класів.
Команда реформи шкільного харчування також представила дайджест ключових подій і досягнень реформи за травень-грудень 2024 року. У дайджесті також містяться корисні навчальні матеріали: курси, вебінари, посібники та документи, створені в межах реформи.
Довідково:
Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася 2020 року з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета — забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин. Реформа має важливе значення для зміцнення здоров'я школярів, оскільки вона допомагає в профілактиці неінфекційних захворювань у довгостроковій перспективі. Корисні шкільні обіди формують правильні харчові звички та впливають на розвиток дітей.