На Одещині відбувся обласний форум «Шкільне харчування: зміни та виклики сьогодення»




21 липня 2023 року на Одещині відбувся обласний освітній форум «Шкільне харчування: зміни та виклики сьогодення» у межах реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки за участю голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера.
У форумі взяли участь представники Міністерства освіти і науки України, координатори впровадження Стратегії реформ шкільного харчування, голова Національної асоціації громадського харчування, профільні заступники очільників районних військових адміністрацій, голови сільських, селищних, міських рад, запрошені освітні управлінці та представники профтехосвіти регіону.
Модератор заходу: координатор упровадження Стратегії реформ шкільного харчування у напрямі взаємодії ЦОВВ з обласними органами влади і місцевого самоврядування Леся Марталішвілі.
Перед початком практичної частини зустрічі з відеовітанням до присутніх звернулася ініціаторка реформи, перша леді України Олена Зеленська.
Відкрив роботу форуму начальник Одеської ОВА Олег Кіпер.
Дорожню карту реформування системи шкільного харчування в межах адаптивності і гнучкості реформи під час війни у відеоввімкненні представив Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України.
Про реалізацію реформи шкільного харчування в закладах освіти Одеської області детально розповів Олександр Лончак, директор Департаменту освіти і науки України.
Голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк для учасників заходу презентував Стратегію реформування системи шкільного харчування, передбачену на 2023-2027 роки, підставою для розроблення якої була необхідність розвитку наступних етапів реформи шкільного харчування з урахуванням здобутих за попередні періоди досягнень, а також подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення рф на територію України.
На важливій темі професійної підготовки кухарів акцентувала у виступі Ірина Шумік, генеральна директорка Директорату професійної освіти МОН.
Під час форуму учасники і експерти обговорили актуальні питання, які стосуються впровадження нових форм і моделей харчування в закладах освіти, модернізації харчоблоків, проведення закупівель в умовах воєнного стану через Prozorro та Prozorro Market, діяльності кулінарних хабів, реалізації швейцарсько-українського проєкту DECIDE щодо принципів НАССР як основної безпекової складової під час організації харчування в закладах освіти, культури харчових звичок тощо.