• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Литва відбудувала школу в Бородянці: 700 дітей повертаються до навчання

Опубліковано 15 березня 2024 року о 18:40
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Одна з трьох шкіл у Бородянці, відбудована за підтримки Литви, відчинила свої двері 15 березня 2024 року. Невдовзі заклад готовий прийняти 700 учнів 1-11 класів.

Проєкт майже на 8 мільйонів євро профінансований Фондом розвитку співпраці та гуманітарної допомоги Литви із внеском від Тайванського представництва в Литві в розмірі 1,8 мільйона євро на внутрішнє обладнання, меблі та зовнішню інфраструктуру. За ініціативою литовського уряду реконструкцію школи реалізувало Центральне агентство управління проєктами (CPVA).

Школа отримала нову назву — Литовсько-український ліцей №1. Будівля закладу буквально піднялася з руїн. Її перетворили на абсолютно нову сучасну триповерхову школу. Класи оснастили розумними дошками та інтерактивними столами для учнів початкової школи. Робочі місця вчителів обладнали комп'ютерами, принтерами й іншими пристроями. Зони відпочинку школи прикрашено малюнками української художниці Юлії Трипольської.

 

Також побудували підземне укриття, яке примикає до школи й одночасно вміщує до 800 осіб. До нього можна спуститися ліфтом або сходами, також укриття має прямий вихід назовні.

«Кожна сьома школа в Україні пошкоджена внаслідок війни. Російські окупанти умисно бʼють по освітній інфраструктурі, щоб позбавити українців доступу до освіти. Водночас наше завдання попри всі виклики — забезпечити дітям можливість навчатися, безпечно та ефективно. Там, де діти навчаються, у якому просторі, з яким функціоналом, — усе це впливає на швидкість навчання та якість освіти. Саме тому невід’ємною частиною трансформації системи освіти є відбудова за принципом build back better (відбудувати краще, ніж було). І я надзвичайно вдячний нашим литовським партнерам та друзям за допомогу в цьому», — сказав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Цей досвід будівництва автономного укриття поряд зі школою став поштовхом до програми з будівництва ще шести таких укриттів в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу та Литви (15,5 мільйонів євро). CPVA відповідатиме за реалізацію проєкту.

 

Агентство також реалізує ініціативу уряду Литви щодо створення технічного адаптивного проєкту «Школа майбутнього для України». Уже оголошено міжнародний архітектурний конкурс. Найкращий обраний проєкт, адаптований до місцевих умов, використають для будівництва шкіл у всій Україні.

«Діти не можуть бути мішенями війни. Атаки проти дітей — це тероризм. Нововідкритий Литовсько-український ліцей є знаком надії та знаком неминучої перемоги України. Коли Україна переможе варварську агресію Росії, випускники цієї школи стануть творцями нової України. Ми повинні мобілізувати всі наші зусилля, щоб це сталося якомога швидше», — сказав Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви.

«Відновлення освітньої системи є одним із пріоритетів Литви у підтримці України. Кожна школа або дитячий садок, відбудовані чи нові, представляють більше, ніж освітній простір: вони символізують стійкість України, її силу та оптимізм, підкреслюючи, що Україна не сама у цій боротьбі», — говорить заступник директора CPVA Раса Сураученє.

#CoCreateFutureOfUkraine

Про CPVA: Центральне агентство управління проєктами (CPVA) активно працює в Україні з 2017 року. Торік агенція реалізувала проєкт відбудови дитячого садка «Рута» в Ірпені, який було пошкоджено на 75% під час атак на Україну. Нині агентство також займається облаштуванням, внутрішнім обладнанням та упорядкуванням навколишньої території дитячого садка в Бородянці, відновленого за кошти американської неприбуткової організації «Hope Foundation». Інший освітній проєкт — будівництво антирадіаційного укриття для ще одного дитячого садка в Ірпені. Агентство, маючи багаторічний досвід управління портфелями програм ЄС та міжнародних донорів, наразі управляє активами на суму 16,6 мільярда євро, з яких 125 мільйонів євро призначені для України.

Про Фонд розвитку співпраці та гуманітарної допомоги: метою Фонду є підтримка реалізації гнучкої, відповідальної та орієнтованої на результати політики розвиткової співпраці й сприяння українським державним та приватним секторам у реалізації масштабних проєктів із високою доданою вартістю в країнах-партнерах. Роботою Керівної ради Фонду керує Міністерство закордонних справ Республіки Литва. CPVA є адміністратором та секретаріатом Фонду.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux