• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

«Дошкільна освіта була на узбіччі, але сьогодні нам потрібні зміни» - у Харкові відбулась публічна консультація з питань дошкільної освіти

Опубліковано 21 листопада 2019 року о 15:43

МОН  спільно із Національним Демократичним  Інститутом та Інститутом «Республіка» продовжують серію публічних консультацій «Якісна і доступна дошкільна освіта». Цього разу консультація  пройшла у Харкові за участі Харківської, Донецької та Луганської областей.  

Розпочато консультацію презентацією стратегічних напрямків роботи на наступні п’ять років. Серед них – подолання черги та забезпечення безбар’єрного та інклюзивного доступу до освіти, підвищення кваліфікації та соціального статусу педагогів, створення безпечного та комфортного освітнього середовища, а також створення дієвої системи забезпечення якості дошкільної освіти.

Однак, першочерговими завданнями для цього все ж є розроблення нових  Закону «Про дошкільну освіту», Базового компонента дошкільної освіти, що є освітнім стандартом, та Положення про заклад дошкільної освіти.  

«Всі нормативні документи, які останнім часом йшли в великій кількості, стосувались саме шкільної освіти.  А наша дошкільна освіта була на узбіччі, вона трималась на тій нормативній базі, яка була. Сьогодні нам потрібні зміни. Адже дошкільна освіта – це перша ланка освіти, з неї все починається. Якщо буде кращою взаємодія дитячого садочку та школи  –  це буде краще для дитини, яка прийде в перший клас», - зазначила учасниця  консультації Світлана Руднєва, головний спеціаліст Департаменту освіти Харківської ОДА.

Під час роботи у групах батьки, освітні управлінці, вихователі та керівники дитячих садочків напрацьовували пропозиції до Положення про заклад дошкільної освіти.

Лариса Педан, методист відділу освіти Богодухівської РДА погоджується: «Як правильно організувати роботу закладу освіти – це те питання, яке треба обговорювати в такому форматі. Адже те, що отримує дитина в  дошкільному віці – формує стержень особистості, з яким вона потім рухається далі вперед по життю».

Батьківська спільнота активно доєдналась до обговорень, напрацювань пропозицій та побажань до освітян. «Дошкільна освіта – це перший щабель освіти. Це соціалізація, елементарні навички – ми б назвали дошкільну освіту найголовнішим етапом», - зазначають батьки-учасники.

Зокрема серед гострих питань, що обговорювались, – необхідність запровадження державної підтримки системи дошкільної освіти, оскільки на сьогодні вона фінансується лише за рахунок місцевих бюджетів, перегляд типових штатних нормативів, оновлення Санітарного регламенту, важливості збереження спеціальної освіти паралельно із розвитком інклюзивної, а також гостра потреба освітян у сучасному підвищенні кваліфікації.

З питань підвищення кваліфікації Катерина Нікітюк, старший викладач кафедри дошкільної та початкової освіти Донецького обласного ІППО наводить приклад  НУШ:  «Сьогодні учасники навіть однієї категорії говорили різними поняттями. Наприклад, “якісну освіту” кожен розуміє по своєму і вкладає різний зміст.  В Новій українській школі є позитивний приклад, коли вчителі отримують одночасно певні знання і одночасно занурюються у це середовище, понятійне поле  - вони проживають цю інформацію. І для деяких це є відкриття і усвідомлення нових знань, нових цінностей, нових орієнтирів».

Ті ж, хто не зміг взяти участь у публічній консультації, мають можливість це зробити онлайн. Висловити свою позицію щодо реформування дошкільної освіти можна, заповнивши анкету за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux