• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Бібліотеки «Школи супергероїв» поповнять тисячею сучасних українських книг!

Опубліковано 14 липня 2023 року о 11:35
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

У «Школі супергероїв» відбувся захід щодо поповнення бібліотек новими книгами та популяризації читання серед вихованців закладу

12 липня 2023 року, на базі освітнього центру ДУ «Школи супергероїв» у Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» МОЗ України відбувся захід щодо поповнення бібліотек новими книгами і популяризації читання серед вихованців закладу.

У заході взяли участь Олексій Дніпров, заступник керівника Офісу Президента України; Богдан Червак, перший заступник голови Держкомтелерадіо; Ольга Набоченко, заступниця директорки ДУ «Школа супергероїв»; Володимир Жовнір, генеральний директор Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» МОЗ України.

«У межах благодійної акції "Українським дітям – українську книгу" освітні центри державної установи "Школа супергероїв" отримали 1 тис. книг для дітей, які лікуються або проходять реабілітацію у закладах охорони здоров’я різних регіонів України. Це діти, які з різних причин можуть проводити у лікарнях кілька місяців, це діти, які постраждали від військових дій. Приємно бути учасником важливої події. Адже тепер для кожної дитини є ще одна можливість доторкнутися до нової історії у новій книзі, заохотити їх до нових знань та вмінь», – зазначив Олексій Дніпров.

Одна поличка та книги для «Школи супергероїв» Миколаєва уже поїхали. Для освітніх центрів «Школи супергероїв» Житомира, Дніпра, Хмельницького, Харкова та Львова полички та книги будуть розвезені згодом. 

«Читання – це важливий крок на шляху до того, щоб кожна дитина на якийсь час забула про лікування й хворобу та заглибилася у світ мрій та фантазій. Школа супергероїв забезпечує дітям не лише освітні послуги, а і психологічну підтримку. А цікава українська книга дає можливість поза заняттями робити перебування в лікарні цікавим. Сьогодні була взагалі дуже тепла і щира зустріч, коли всі присутні перемістилися на деякий час у дитинство та познайомилися з новою казкою талановитої української авторки. Це дуже важливо, адже ми повертаємо супергероям віру в себе та свої суперсили, а нові українські автори відроджують українську книгу та виховують змалку дітей справжніми українцями», – зазначила Набоченко Ольга.

Для наймолодших учасників заходу також відбулася презентація казки про війну «Як природа допомогла Україні»  Наталії Бовтрук та інтерактивний тренінг-квест для вихованців школи. Наприкінці ініціативи діти отримали у подарунок казку-розмальовку з автографом авторки та смачні ласощі від Bob Snail (Равлик Боб).

«Українські книги – це важлива цінність, а особливо в умовах жорстокої війни в Україні. Створення нових книг, популяризація читання – це ще один крок до мудрості й освіченості. Книги можуть дати нові емоції, як сьогодні, наприклад, що своєю чергою мотивує до нових звершень та сил. Що так необхідно у період війни, від малого до старого українця. Тому тішуся, що в межах наймасштабнішої книжкової акції нам вдається реалізовувати маленькі мрії», – зазначив Богдан Червак.

Організатори заходу: Офіс Президента України, Міністерство освіти і науки України, Держкомтелерадіо, міжнародний благодійний фонд «Здоров’я майбутнього», Державна установа «Школа супергероїв», Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» МОЗ України, видавничий центр «Академія», український бренд «Bob Snail (Равлик Боб)».

Довідково

Державна установа «Школа супергероїв» (далі — Школа) була створена рішенням уряду (постанова Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2021 року № 1160) відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти», ухваленого Верховною Радою України 15.07.2021 р., з ініціативи Офісу Президента, уряду України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України та за підтримки першої леді України Олени Зеленської. 

Основне завдання державної установи — забезпечувати освітні послуги для дітей, які перебувають на лікуванні або реабілітації в закладах охорони здоров’я, зокрема дітей, які постраждали внаслідок військових дій, отримали поранення чи стали жертвами фізичного, сексуального чи психологічного насильства, дітей, що мають тяжкі захворювання, зокрема онкозахворювання, чи потребують довготривалої реабілітації (зокрема, мають психічні захворювання та розлади поведінки тощо).

Усі послуги, які надає Школа, є безплатними для батьків і фінансуються державою. Навчання не заважає лікуванню дітей і здійснюється лише з дозволу та за рекомендаціями лікарів з урахуванням стану дитини. За період існування Школи було надано освітні послуги 2930 дітям.

Станом на травень 2023 року діє 8 освітніх центрів по всій Україні: 

  • у НДСЛ «Охматдит» МОЗ України в Києві;
  • у ДНП «Національний інститут раку» в Києві;
  • у КП «Дитяча лікарня імені В. Й. Башека» Житомирської міської ради;
  • у КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради;
  • у КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» Дніпропетровської обласної ради;
  • у КП «Криворізький протитуберкульозний диспансер» Дніпропетровської обласної ради,
  • у міській дитячій клінічній лікарні № 16 Харківської міської ради;
  • у лікарні святого Миколая КНП «Львівське територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги». 

У процесі ремонту й набору персоналу 3 освітні центри: 

  • у КНП «Миколаївська обласна дитяча клінічна лікарня» Миколаївської обласної ради;
  • у КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня» Хмельницької обласної ради; 
  • у КНП КОР «Київська обласна дитяча лікарня». 

Зараз ми опрацьовуємо запити ще від 3 обласних адміністрацій для відкриття нових центрів.

Благодійна акція «Українським дітям – українську книгу» започаткована 15 березня 2022 року Держкомтелерадіо, Офісом Президента України, Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством закордонних справ України щоб забезпечити підручниками, навчальними посібниками та художньою літературою дітей, які вимушено покинули безпечні регіони України на більш безпечні, або за кордон через повномасштабну війну, яку розпочала рф.

За сприяння Міністерства оборони України, Командування Медичних сил Збройних сил України, Генерального штабу Збройних сил України розпочато напрям акції «Українським захисникам  – українську книгу». Перша партія із тисячі примірників книг надійшла у військові госпіталі України. Потім книги передавалися до військових частин, місць дислокацій військових, а також у військові навчальні заклади для підтримки курсантів.

Ініціатива має й міжнародний благодійним напрям «Українській молоді – європейську книгу». Його мета – дати можливість українській молоді долучитися до європейської наукової літератури. Перша партія книг від Університету Вебстера  з міста Лейден (Нідерланди)  (Webster University Leiden) була передана Київському національному університету імені Тараса Шевченка. Також таку літературу отримали Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова та Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux