• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Безпека для дошкільнят: у садочку на Київщині побудували укриття за підтримки Литви й Тайваню

Опубліковано 20 червня 2024 року о 11:45
Автор фото – CPVA
Автор фото – CPVA
Автор фото – CPVA
Автор фото – CPVA
Автор фото – CPVA
Автор фото – CPVA
Автор фото – CPVA

Відбулося відкриття сучасного антирадіаційного бомбосховища в дитсадку на Київщині. Проєкт вартістю 500 000 євро був профінансований Литвою та Тайванем і забезпечив обладнане сховище місткістю 90 осіб для дітей та персоналу садочка.

«Працюючий садочок – це не лише фактор розвитку дітей, їхніх м’яких навичок, що насправді дуже важливо. Але це також фактор розвитку економіки, бо працюючий садочок, з сучасним укриттям, дає можливість батькам працювати. Тож дякую партнерам за цю інвестицію – і в людський капітал, і в українську економіку», — зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

Проєкт передбачав перетворення наявного підвалу на повністю обладнане, безпечне і комфортне сховище з антирадіаційним захистом відповідно до всіх сучасних стандартів безпеки. Тепер у приміщенні облаштовані ванні кімнати для дітей і дорослих, спортивний куточок, медичний кабінет і кухню. Бомбосховище оснащене дитячими меблями та освітньо-розважальним обладнанням.

«Відбудова зараз, не чекаючи остаточної перемоги України, зміцнює стійкість країни. Вкрай важливо, щоб мирні жителі якнайшвидше повернулися до нормального життя та почувалися в безпеці. Литва залишається непохитною у підтримці зусиль України з відновлення та обіцяє продовжувати цю підтримку стільки, скільки буде потрібно. Я закликаю інші країни приєднатися до нас, щоб взяти більш активну участь у проєктах реконструкції України», — зазначила Вікторія Чміліте-Нільсен, спікер Сейму Литви.

Констанс Ван з Представництва Тайваню в Литві, які співфінансували проєкт, також додає: «Однією з причин, чому ми зосереджуємось на відновленні освітніх закладів, є віра в те, що діти – це майбутнє країни. Їхні права на освіту повинні бути забезпечені за будь-яку ціну. Ми дякуємо уряду Литви за тісну співпрацю з Тайванем та висловлюємо вдячність CPVA за реалізацію цього проєкту, попри всі труднощі».

Дитячий садок обслуговує дітей не тільки з одного населеного пункту, а й навколишніх селищ. За словами директорки дошкільного закладу освіти, Ольги Таращенко, нове сховище захистить дітей та забезпечить комфортні умови для перебування під час повітряних тривог. Вона висловила сподівання, що наявність безпечного простору вплине на рішення батьків, які евакуювалися, повернутися в Україну.

Ініціатива зі створення укриття реалізована литовським Центральним агентством виконання проєктів (CPVA), Анна Молибога, представниця CPVA в Україні, зазначає:

«Забезпечення безпечних освітніх середовищ для дітей є пріоритетом для литовських проєктів відновлення в Україні. Це не перший проєкт CPVA у цій галузі. Раніше CPVA вже відремонтувала сховище у дитячому садку "Рута" та побудували перше окреме бомбосховище для відновленої школи в Бородянці. Зараз CPVA реалізує спільний проєкт ЄС та Литви з будівництва нових бомбосховищ у зонах підвищеного ризику».

Довідково: Литва фінансує проєкти з відновлення України через литовський Фонд співробітництва у сфері розвитку та гуманітарної допомоги. Загальна сума надходження в місцевий бюджет на відбудову становить 450 000 євро.

Дякуємо партнерам!

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux