A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Навчальний центр для сомельє та бариста, участь у 4 міжнародних проєктах і 12 млн гривень доходу на власних послугах за рік – кейс Львівського професійного коледжу


Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу – один із кращих закладів на Заході країни, який готує фахівців для сфери послуг. Для цього директорка Ганна Балущак розширює пул бізнес-партнерів, які можуть залучити інвестиції в заклад, а також розвиває міжнародну співпрацю. Зараз у коледжі втілюють 4 освітні проєкти з Канадою, Францією, Польщею і Німеччиною, а учні можуть проходити стажування у Франції, Словаччині, Чехії, Німеччині та Болгарії.

Для того, щоб отримати додаткові ресурси для розвитку, заклад надає платні послуги. Вони виготовляють солодощі для місцевих кафе, організовують кейтеринги, барбекю та святкові події за повним циклом – від приготування страв до обслуговування гостей. З-поміж їхніх партнерів – ресторани «Park. Art of Rest», «Open», Холдинг емоцій «!FEST». Львівський професійний коледж також має власні:

  • ресторани, 
  • хостел,
  • зали для проведення конференцій,
  • спортклуб,
  • туристичне бюро.

Надаючи послуги впродовж 2019 року, коледж заробив 12 млн гривень. Їх спрямували на оновлення обладнання та ремонт у навчальному ресторані, кухарській та кондитерській лабораторіях, спортивному комплексі та учнівському гуртожитку. 

«Для того, щоб вийти на цей показник, на початку ми багато часу та ресурсів вкладали не стільки в обладнання, скільки у підвищення кваліфікації викладачів та майстрів виробничого навчання. Адже немає сенсу купувати дороговартісну техніку і при цьому не підготувати персонал до роботи з нею. Тому ми почали відправляти їх на стажування в місцеві ресторани і готелі, великі підприємства – такі, як Nestlé, Zeelandia або Ecotrade. Там вони багато дізналися про сучасний сервіс і налагодження виробничих процесів, тож могли передавати ці знання учням. Зараз, коли містяни і підприємці звертаються до нас із замовленням, ніхто не має сумніву в якості нашої роботи. Крім того, для учнів це гарний спосіб відпрацювати практичні навички і заробити непогані гроші додатково до стипендії”, – зазначила директорка Львівського професійного коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу Ганна Балущак.

Ще один напрям, над яким працюють у закладі, – міжнародні освітні проєкти. Приміром, у 2018 році Львівський коледж став одним із українських професійних освітніх закладів, які взяли участь у проєкті програми ЄС Erasmus + “Christmas in Europe”. Там вони презентували різдвяні традиції України, національну кухню та вбрання, брали участь у кулінарних шоу, європейських буфетах та презентаціях.

Наразі коледж бере участь у 4 міжнародних проєктах:

  • українсько-канадському «Навички для працевлаштування»,
  • українсько-німецькому від Фонду Рогуша «Успіх можна спланувати» та у проєкті щодо навчання учнів на підприємствах Федеративної землі Тюрингія (Німеччина),
  • українсько-польському «Українська молодь – на ринку праці».

Цього року в коледжі планують відкрити 2 навчально-практичних центри, облаштування яких триває вже кілька років. Перший – центр інноваційних ресторанних технологій – містить кухарську та кондитерську лабораторії, платформу для навчання сомельє, офіціантів, барменів і бариста, шеф-кухарів. Там також буде великий демонстраційний зал. У створення комплексу вже інвестували 19 млн гривень, з яких 14 млн – кошти інвестора, 5 млн – коледжу. Ще майже 2 млн гривень мають надійти на закупівлю обладнання з державного бюджету – заклад було відібрано за конкурсом МОН.

Другий навчально-практичний центр складається з готельного комплексу “Діамант”. Він містить готель, ресторан та бар, SPA-салон. Для будівництва та оснащення комплексу було залучено 43 млн гривень інвесторських коштів та 15 млн гривень з фонду коледжу.

Нині у Львівському професійному коледжі готельно-туристичного та ресторанного сервісу навчається 1000 учнів з 18 областей України. Тут вони опановують професії кухаря, кондитера, офіціанта, бармена, майстра ресторанного обслуговування, адміністратора, агента з організації туризму або майстра готельного обслуговування.

Вступити до закладу можна після 9-го або 11-го класу. Докладніше про вступ можна дізнатися за номером 067 857 85 88 або написавши лист на lvivpk_gtrs@ukr.net

Офіційний сайт коледжу.

Довідково:
У 2019 році стартувала масштабна реформа професійної (професійно-технічної) освіти. Результатом цих змін мають стати комфортні умови для навчання учнів, стимули для ефективної роботи педагогів та інструменти, які дозволять бізнесу впливати на політику підготовки кадрів у регіоні.
У межах реформи МОН співпрацює з програмою ЄС “EU4Skills: Кращі навички для сучасної України”. Її завданням є підвищення ефективності змін у профосвіті та модернізація інфраструктури. Програма “EU4Skills”, що фінансується ЄС і державами-членами — Німеччиною, Фінляндією та Польщею — та працює на національному рівні та у 7 пілотних областях: Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській та Чернівецькій.