A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Звернення Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета з нагоди 207-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка

Опубліковано 09 березня 2021 року о 11:50


Цього дня, 9 березня, минає 207-ма річниця від Дня народження Тараса Шевченка – геніального українського поета, талановитого художника, символа нації, безсмертного борця за вільну та самостійну Україну.

Шевченків «Кобзар» – це не просто історія волелюбної та багатостраждальної української душі, яка шукає правди й справедливості. Це передусім святиня, яку зберігали біля образів та вчили, як «Отче наш». Із щирим і проникливим словом поета молилися за часів кріпацтва, в жахливі роки Голодомору, в полум’ї Другої світової війни, в період «перебудови», на Майдані та під час Революції Гідності.  Сьогодні, щоб вступити до закладів вищої освіти, українські діти вчать поезії Кобзаря на тимчасово окупованих територіях Донеччини, Луганщини та Криму…

Неможливо переоцінити унікальність Тараса Шевченка, його пророчих дум! Вірші поета свідчать про те, що ми – нація. І вже понад 200 років мислитель єднає нас «в сім’ї великій, в сім’ї вольній, новій» та закликає нас: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!».

Згадуючи Великого Кобзаря, ми вшановуємо пам’ять поета, який своєю невтомною працею й талантом надав усвідомлення про самобутність українців, нашу мову та ідентифікацію, а головне – заклав міцний фундамент для розбудови демократичної та високоосвіченої Української Держави.

Будьмо гідними поціновувачами та продовжувачами Шевченкового слова! Шануймося, українці! Добра нам усім та єдності!

Мирного неба в щасливій Україні!