A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«ЗНО в магістратуру» – дієвий інструмент забезпечення якості правничої освіти, але маємо робити наступні кроки в цьому напрямі – перший заступник Міністра Володимир Ковтунець

Опубліковано 24 квітня 2018 року о 14:32

Проведення «ЗНО в магістратуру» з «Права» не лише дозволяє забезпечувати доброчесність при вступі та покращувати якість навчання у вишах, а й показало переваги й недоліки нинішньої системи підготовки юристів в Україні. Однак це – тільки один із інструментів комплексного реформування української правничої освіти.

Про це йшлося під час міжнародної конференції «Забезпечення якості юридичної освіти, університетська автономія та академічна свобода в контексті підготовки фахівців для правничої професії ХХІ століття». Вона триватиме упродовж 2 днів – 24-25 квітня 2018 року, в КНУ імені Шевченка.

«Для нас ця подія є знаковою, бо вже тривалий час триває робота з реформування правничої освіти в Україні. Як ви знаєте, ми впровадили єдине вступне випробування за технологією ЗНО для вступу в магістратуру за спеціальністю «Право». Він показав як переваги, так і недоліки нинішньої системи підготовки юристів в Україні – з цього приводу було проведено та вже раніше презентовано масштабне дослідження.  Але зараз нам треба робити й інші кроки для забезпечення якості правничої освіти», – зазначив перший заступник Міністра освіти і науки Володимир Ковтунець.

Комплексну політику та подальші дії щодо реформування буде закладено в Концепцію розвитку юридичної освіти в Україні, яка нині перебуває на фінальній стадії підготовки. У ній, зокрема, буде визначено практичну складову підготовки правників, механізми внутрішнього забезпечення якості юросвіти тощо.

Учасники конференції представлять можливі інструменти для забезпечення якості юридичної освіти,  обговорять сучасні тренди та інновації в цій сфері, а також підготують низку рекомендації, які можуть увійти до Концепції.

Нагадуємо, що Міністр Лілія Гриневич запропонувала узалежнити держзамовлення університету на магістратуру з «Права» від результатів профільного ЗНО, а також запровадити це випробування на закінчення бакалаврату, реалізувавши підсумкову державну атестацію у формі єдиного фахового вступного випробування.

Також раніше Міністерство освіти і науки визначило, як цього року відбудуться вступні випробування до магістратури, що проводяться за технологією ЗНО.