A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Зміни та досягнення у сфері професійної освіти у 2021 році: онлайн-брифінг Міністра Сергія Шкарлета

Опубліковано 24 грудня 2021 року о 09:01


Цьогоріч створено 63 нових навчально-практичних центри, розроблено 30 освітніх стандартів та залучено десятки бізнес та міжнародних партнерів. Такими є ключові результати у сфері професійної освіти, про які розповів Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час онлайн-брифінгу щодо підсумків освітньої та наукової діяльності 2021 року.

«Порівняно з попереднім роком професійна освіта зробила величезний прорив. Ми зараз маємо ту інституційну підтримку, якої ніколи не було: від Президента України, Уряду та бізнесу. І це проявляться не тільки в наших досягненнях, але й майбутніх планах, бо плани на 2022 рік у нас амбіційні. Як мінімумум маємо прийняти ЗУ "Про професійну освіту", побудувати понад 80 навчально-практичних центрів та завершити оновлення освітніх стандартів»  зазначив Мінстр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Важливим рішенням для сфери у 2021 році стало прийняття Указу Президента України «Про пріоритетні заходи щодо розвитку професійної освіти», завдяки якому вдалось затвердити Концепцію Державної цільової соціальної програми розвитку професійної (професійно-технічної) освіти на 2022-2027 роки, створити Раду при Президентові з питань профосвіти та провести Всеукраїнський тиждень професійної освіти.

Міністр також розповів про успішне впровадження дуальної форми навчання. Наразі за неї працюють 240 закладів професійної освіти і 1376 підприємств та організацій. Нещодавно МОН також надав рекомендації щодо укладання договору про здобуття професійної освіти за дуальною формою. Рекомендації допомагають врегулювати інтереси всіх учасників процесу:  учнів, профтехів та бізнесу.

Реформа децентралізації у професійній освіті також продовжується. Зокрема, у 2021 році 58 закладів передається з державної у комунальну власність, що у 2 рази більше ніж у попередньому.

Міністр також зазначив про успіх реформи в напрямі популяризації, зокрема вперше проведено онлайн конкурси фахової майстерності за 5 професіями, успішно завершуються відбіркові етапи Всеукраїнського конкурсу WorldSkills Ukraine і розгортається комунікаційна кампанія про реформу професійної освіти "Ми змінюємось".

Захід відбувся в Міністерстві освіти і науки за підтримки міжнародного благодійного фонду «Parimatch Foundation».

Нагадаємо, 58 млн. євро виділено на створення Центрів професійної досконалості у профтехах.