A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Збільшення НПЦ з будівельних професій та сучасний навчальний процес - МОН підписало Меморандум з підприємством “ЗІП”

Опубліковано 14 листопада 2018 року о 13:29

Розширення мережі навчально-практичних центрів (НПЦ) з будівельних професій, забезпечення їх витратними матеріалами, оновлення навчального контенту, підвищення кваліфікації майстрів-практиків, тренінги від профільних фахівців. Усе це передбачає Меморандум між МОН та промисловим підприємством “ЗІП”, який підписали заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей з представником компанії Євгенієм Бурханом.

Документ передбачає, що на базі майбутніх НПЦ учні працюватимуть з професійними засобами та інструментами, опановуватимуть сучасні будівельні технології. Крім того, центри планують забезпечити новими навчальними посібниками та методичними матеріалами, які допоможуть якісніше засвоювати теоретичні знання. Скористатися ресурсами НПЦ зможуть учні, які здобувають професію маляра, опоряджувальника будівельного тощо.

Партнери також домовилися розробити спільний інтернет-ресурс, на якому усі зацікавлені стейкхолдери могли б обмінюватися досвідом реалізації проектів, тематичними матеріалами, на кшталт презентацій чи навчальних фільмів.

“Українська професійна освіта зараз зіштовхується з низкою проблем. Передусім це низька популярність робітничих професій, а від цього ми маємо і невелику кількість вступників до закладів профосвіти. Попри це, роботодавці дедалі частіше долучаються до створення навчально-практичних центрів. Адже це є інвестицією у спеціаліста, який у майбутньому прийде працювати до них на підприємство", - зазначив Павло Хобзей.

Він додав, що співпраця МОН з роботодавцями сприяє розвитку профосвіти в Україні. Зокрема, Міністерство разом з дослідниками ЕТF (Європейська навчальна фундація) провело опитування серед адміністрацій закладів профосвіти, яке показало, що понад 60% закладів найбільш зацікавлені у проходженні практики їх учнями на підприємствах, а 44% співпрацюють із бізнесом для того, щоб забезпечити працевлаштування випускників.

Окрім цього, респонденти зазначили, що державно-приватне партнерство позитивно позначилося на їхній роботі.  Серед інших питань, на які вони відповідали - юридичне, фінансове і соціальне партнерство, а також перешкоди на шляху до співпраці у межах державно-приватного партнерства.

Нагадаємо, що нещодавно на Черкащині відкрили НПЦ дорожньо-будівельного напряму.