A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Заява Міністерства освіти і науки України щодо ситуації навколо виборів керівника Національного університету «Києво-Могилянська академія»

Опубліковано 01 лютого 2022 року о 12:30


Протягом останніх днів у засобах масової інформації та соціальних мережах поширюються інформаційні повідомлення про перебіг та результати виборів керівника Національного університету «Києво-Могилянська академія», а в окремих дописах лунають заклики до страйку, пікетування Міністерства освіти і науки України та вжиття так званих рішучих дій.

У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки України заявляє.

20 та 27 січня 2022 р. у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» (далі – НаУКМА) відбувалися вибори керівника закладу вищої освіти.

27 січня 2022 р. приблизно о 13 год 25 хв. до приміщення, де відбувався процес голосування (другий тур), зайшли кілька невстановлених осіб, які одну скриньку з бюлетенями залили фарбою зеленого кольору (за попередніми даними, «зеленкою»), іншу скриньку з бюлетенями винесли за межі приміщення. Незважаючи на це, голова виборчої комісії ухвалив рішення продовжувати виборчий процес.

На місце події прибули працівники поліції, які провели невідкладні процесуальні дії.

27 січня 2022 р. приблизно о 14 год 15 хв. незаконно вилучену скриньку з бюлетенями було повернуто до приміщення для голосування.

27 січня 2022 р. до Міністерства освіти і науки України звернулася в.о. Президента НаУКМА Гуменна О.В. з листом, у якому повідомила, що під час організації та проведення виборів було порушено вимоги законодавства з питань обрання керівника закладу вищої освіти, що в цілому унеможливлює об’єктивне встановлення результатів голосування.

27 січня 2022 р. було проведено засідання виборчої комісії, унаслідок чого складено відповідний протокол. У протоколі зазначено, що один бюлетень було визнано недійсним, натомість не було наведено жодної інформації про вилучення (викрадення) скриньки з бюлетенями та її відсутність у приміщенні для голосування протягом певного часу. У зв’язку з цим інформацію про вилучення (викрадення) скриньки з бюлетенями вніс до протоколу спостерігач від засновника (Міністерство освіти і науки України).

28 січня 2022 р. окремі колегіальні органи НаУКМА ухвалили рішення визнати результати виборів та закликати Міністерство освіти і науки України призначити «обраного керівника». Звертаємо увагу, що ці рішення були ухвалені та оприлюднені до моменту надходження до Міністерства освіти і науки України протоколів виборчої комісії та Оргкомітету.

У той же день у засобах масової інформації та соціальних мережах оприлюднено відомості про можливі акції громадської непокори.  

28 січня 2022 р. Міністерство освіти і науки України ухвалило рішення покласти тимчасове виконання обов’язків Президента НаУКМА на Дениса Азарова, декана правничого факультету НаУКМА.

28 січня 2022 р. відбулося засідання ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України», під час якого розглядалася ситуація навколо виборів керівника НаУКМА. На думку членів ГО, керівник НаУКМА, як і будь-якого іншого ЗВО, може бути призначений виключно на основі результатів чесних, прозорих та демократичних виборів, проведених у суворій відповідності до вимог чинного законодавства, без використання «брудних технологій».

31 січня 2022 р. Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет провів робочі зустрічі з в. о. Президента НаУКМА Денисом Азаровим, Головою Студентської колегії Русланом Грабовським та головою Апарату Конференції студентів Олександром Романюком. Міністр надав вичерпну інформацію щодо вимог чинного законодавства про вибори керівника закладу вищої освіти, а також нагадав, що основним статутним завданням закладу вищої освіти є  організація та реалізація освітнього процесу. Окрім того, Міністр дав відповіді на поставлені запитання.

31 січня 2022 р. Міністерство освіти і науки поінформувало Службу безпеки України про можливі акції протесту, у тому числі і біля будівлі Міністерства освіти і науки України.

Окрім того, Міністерство звернулося із запитами до поліції та НаУКМА з проханням надати наявну інформацію про події, що відбулися. Станом на 01 лютого 2022 р. жодної інформації від НаУКМА не надійшло.

Міністерство освіти і науки України вважає, що рішення про результати виборів має буде законним та обґрунтованим, тобто ухвалено відповідно до вимог чинного законодавства в межах наявної компетенції, без порушень виборчого процесу і на основі чесного волевиявлення виборців.

Міністерство освіти і науки України закликає громадян, у першу чергу спільноту НаУКМА, зберігати спокій та розсудливість, вжити вичерпних заходів для організації та проведення безперервного освітнього процесу в умовах адаптивного карантину.